Vjernici danas slave svetog apostola Judu

Datum:

Share post:

Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Đeve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao dio naslijeđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grijehova nevjera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i gorio je od želje da sav svijet spozna Hrista i da vjeruje u njega da bi dobio spasenje.

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svijet da propoveda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji, prenosi Novosti Magazin.

Mnoge napore i patnje podnio je sveti apostol Juda dok je  obraćao narode vjeri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gde je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih  Hristovoj veri.

Kako su hrišćani, a naročito propovednici hrišćanstava, tada bili surovo proganjani i uništavani od strane vlasti, i sveti Juda, kao i drugi apostoli, u jednom je trenu uhapšen i dugo mučen na strahotne načine. Na kraju su ga mnogobošci razapeli na krst i izrešetali strijelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.

Molitva

Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i vjeru sačuvao: Zato danas svetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grijehova tvojim molitvama zadobijamo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...

Provozao avion ulicama Bukurešta (foto,video)

Rumun kupio avion za 36.000 evra, evo šta će uraditi s njim "Grdosija" će biti pretvorena u dom novog...