SEMBERIJA: Loše vrijeme i bolesti uzeli danak – POČELA ŽETVA PŠENICE

Datum:

Share post:

Semberija je ovih dana u znaku žetve pšenice. Poljoprivedni proizvođači na svojim parcelama rade punom parom. Nadaju se povoljnim vremenskim prilikama kako bi poslove mogli završiti u roku.

Kombajni u njivama uveliko vrše pšenicu. Ipak, prinosom strnih žita na ovom području poljoprivrednici nisu zadovoljni. Zbog loših vremenskih prilika i bolesti koje su napale pšenicu, ovogodišnji prinos manji je za 30 odsto u odnosu na onaj iz prethodne godine. To diktira veću cijenu pšenice u konačnici. 

“Em je mali prinos, em je loš kvalitet, em je loša cijena, tako da, što se tiče pšenice, ove godine je stvarno, malo je reći katastrofa. Mislim da svaka cijena ispod 40 feninga totalno neisplativa proizvodnja“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije“ Boško Radić.

Poljoprivredni proizvođač iz Semberije Nikola Radić kaže da se ne očekuje neki prinos.

“Ne očekuje se neki prinos. Najmanje 30 odsto će podbaciti ove godine. Bile su velike kiše, propalo je to, a ovamo smo i u problemima sa cijenom pšenice. Nećemo se nikako moći dogovoriti sa mlinarima, ne znam šta će biti dalje“, kaže Radić. 

Cijena pšenice od 40 feninga biće dovoljna samo da se pokriju troškovi. Sve ovo poljoprivrednike koji rade sa pšenicom, vodi u debeli minus. To će, kažu, uticati na to da se proizvodnja pšenice na području Semberije znatno smanji. 

Ni na parceli mladog poljoprivrednog proizvođača Milorada Babića iz Popova kod Bijeljine situacija nije mnogo bolja. Očekuje da će prinos na njegovim parcelama biti četiri tone po hektaru. 

“Vremenske prilike su do toga dovele. Obilne kiše su padale, kada je trebalo da bude sunca bile su vremenske nepogode i dovelo je do tih faza pšenice da je loš kvalitet i prinos duplo umanjen nego prošle godine“, kaže poljoprivredni proizvođač iz Popova kod Bijeljine Milorad Babić.

O pšenici će semberski poljoprivrednici pregovarati sa resornim ministrom već u ponedeljak i pokušati da dogovore najbolju cijenu. Za sada, podsticaj od 500 KM po hektaru pšenice koji će uskoro biti uplaćen, značajna je pomoć od Ministarstva poljoprivrede.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...

TRAGEDIJA U KINI U požaru u stambenoj zgradi poginulo 15 osoba, a 42 povrijeđene

Petnaest ljudi je poginulo, a 44 je hospitalizovano nakon što je izbio požar u stambenoj zgradi u gradu...