Sunčano vrijeme i temperature koje na termometru dostižu i preko 10 stepeni Celzijusa ne odaju utisak da je prema kalendaru zvanično nastupila zima, a sa druge strane doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija.

Proljetne, odnosno neobično visoke temperature za ovo doba godine kojima svjedočimo biće i u narednom periodu, što su za „Nezavisne novine“ potvrdili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

„Do kraja mjeseca temperature će se kretati od sedam do 12 stepeni, a narednih dana imamo i dodatni priliv toplog vazduha iz Afrike“, istakli su oni.

Prema njihovim prognozama, slično vrijeme se može očekivati i tokom posljednjeg dana tekuće godine.

„Tada će temperatura biti od 10 do 12 stepeni i biće pretežno sunčano“, rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Da ovako visoke temperature vazduha doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija, potvrdili su i u banjalučkom Domu zdravlja.

Prema riječima Kosane Stanetić, načelnice Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, osim uticaja klimatskih promjena na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, učestale su i respiratorne infekcije, zbog kojih se pacijenti svakodnevno javljaju u ambulante.

„U Domu zdravlja Banjaluka, u Službi porodične medicine, povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama. Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih dobi, od školske djece do odraslih pacijenata. Najčešće se radi o virusnim infekcijama, uzrokovanim različitim respiratornim virusima: rino virusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima, korona virusima i drugim“, navodi Stanetićeva za „Nezavisne novine“.

Kako objašnjava, pacijenti se javljaju sa različitim kliničkim slikama, sa simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu, promuklosti, bolovima u mišićima, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

„Osim virusnih infekcija, respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane i bakterijama, te se i pacijenti sa ovim infekcijama javljaju u ambulante porodične medicine“, ističe Stanetićeva, dodajući da se s ciljem prevencije respiratornih infekcija savjetuje jačanje imunološkog sistema svake osobe putem dovoljne količine sna, pravilnom ishranom bogatom svježim voćem i povrćem, svakodnevna fizička aktivnost, boravak na otvorenom prostoru u periodima i na mjestima gdje vazduh nije zagađen, primjena metoda za redukciju stresa.

„Takođe, savjetuje se što kraći boravak u zatvorenim prostorima u kojima ima veliki broj ljudi. Respiratorne infekcije se prenose putem vazduha, tako da boravak u zatvorenim prostorima povećava mogućnost obolijevanja od respiratornih infekcija“, rekla je ona.

Oboreni novi rekordi

Da se vrijeme potpuno promijenilo, pokazuju i podaci sa početka mjeseca kada su oboreni decembarski rekordi.

Naime, tada je širom regiona bilo vrlo toplo, a kako navode iz RHMZ Srpske, u mnogim predjelima temperatura je prelazila i 20 stepeni.

„U Bijeljini je 2. decembra temperatura dostigla do čak 25 stepeni“, istakli su oni, dodajući da je prethodna najviša decembarska temperatura iznosila 22,6 stepeni i izmjerena je u Višegradu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име