Moguće je da će roditelji u BiH već od juna naredne godine biti u mogućnosti da dobiju povrat PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Zasad sve ide glatko jer je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak usvojio inicijativu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da u roku od 60 dana pripremi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV radi povrata PDV-u ovu svrhu. Dan ranije i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je inicijativu poslanika Mire Pekić i Branislava Borenovića za povrat PDV na hranu i opremu za bebe.

-Zadovoljna sam zbog široke podrške našoj inicijativi i očekujem da će u propisanom roku od 60 dana Savjet ministara, zajedno sa Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pristupiti izmjenama Zakona o PDV. Nakon toga očekujemo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i vjerujemo u to da će poslanici opet biti složni – i kad inicijativa dobije zakonski oblik. Poslije usvajanja zakona u Predstavničkom domu očekujemo potvrdu i u Domu naroda – kaže Pekićeva.

A to, dodaje ona, praktično znači da će, kad ova procedura prođe, roditelji djece uzrasta do dvije godine moći da ostvare povrat PDV na kupovinu dječje hrane i opreme.

Vjerujem da sve može da bude gotovo do juna. Ako sve prođe po planu – svrha politike i naših poslaničkih mandata je bar dijelom ostvarena, olakšaćemo bar malo život onima kojima ostavljamo budućnost – ističe Pekićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име