Višestruko grananje u Excel izvještajima

Datum:

Share post:

Postoje situacije, prilikom kreiranja izvještaja, kada se izbori ne svode samo na „DA“ ili „NE“ već od jednog pitanja proizilazi mnoštvo različitih odgovora. U tom slučaju, upotrijebićemo Excel funkcije za višestruko grananje. Najpoznatija od njih je funkcija CHOOSE, a imamo i dvije novije: SWITCH i IFS. Upotrebom ovih funkcija obuhvatićemo sva ona scenarija kada, u zavisnosti od zadatog kriterijuma, dolazimo do mnoštva različitih rezultata.

Sintaksa funkcije CHOOSE izgleda ovako:

Prvi argument funkcije je indeks, numerička vrijednost na osnovu koje ona bira prvi, drugi, n-ti rezultat. Različita ishodišta navodimo kao dodatne parametre nakon što unesemo indeks, gdje se najčešće referišemo na adresu neke ćelije.

Gdje se ovo koristi u praksi? Ne primjer, ako želite da generišete neke demo podatke. Zamislite da treba, na slučajan način, da izaberemo jednu od četiri zadate boje. Najlakši put da dođemo do željenog rezultata je da napišemo formulu:

Prvi argument je funkcija RANDBETWEEN. Ona ima dva argumenta: donju i gornju granicu. U ovom primjeru, ona vraća slučajno izabran broj između 1 i 4. U zavisnosti od vrijednosti tog broja, funkcija CHOOSE vraća prvu, drugu, treću ili četvrtu vrijednost, što je naziv neke od boja.

Ako kliknete na taster F9 osvježićete kalkulacije u izvještaju, odnosno ponovićete slučajan izbor te ćete najvjerovatnije dobiti drugačiji rezultat, prenosi „PCpress

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine čestitao novu titulu njegovom Visokopreosveštenstvu Arhiepiskopu i Mitropiolitu zvorničko-tuzlanskom gospodinu Fotiju (foto)

Gradonačelnik Bijeljine čestitao novu titulu njegovom Visokopreosveštenstvu arhiepiskopu i Mitropiolitu zvorničko-tuzlanskom gospodinu i ocu našem Fotiju Saopštenje za javnost...

ĐURĐEVIĆ: Treba nam naš Izborni zakon

Trebamo imati naš Izborni zakon. CIK je pokazao i dokazao koliko loše radi, poručio je ovo Dragan Đurđević...

LOPARE: Održan okrugli sto o uticaju rudarenja litijuma na životnu sredinu

U Centru za kulturu Lopare održan je okrugli sto u sklopu kampanje „Uticaji rudarenja litijuma i drugih mineralnih...

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, saopšteno je iz SDS-a. Iz SDS-a...