AGRO SAVJET: Zašto je bitno ogrtanje krompira i kada nije preporučljivo

Datum:

Share post:

Ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja ima značajan uticaj na uspijeh i kavalitet uzgoja ovog važnog usjeva. Ovaj postupak ne samo da efikasno suzbija korovske biljke već i doprinosi optimalnom razvoju krtola, čime se obezbjeđuje veći prinos i kvalitetniji proizvod.

Jedan od osnovnih ciljeva ogrtanja krompira je da se oko biljaka nagrne što više rastresite zemlje. Ovo omogućava bolji razvoj podzemnih dijelova biljke, posebno krtola. Kroz ovaj proces, korijenje krompira ima više prostora za rast i razvoj, što rezultira većim i zdravijim krtolama. Osim toga, zagrtanje štiti krtole od izlaganja direktnom sunčevom svjetlu, čime se sprječava pojava zelene boje na površini krtola, koja može biti toksična i nepoželjna za konzumaciju.

Još jedna važna funkcija ogrtanja je suzbijanje korova. Kroz ovaj proces, korovi se pokrivaju slojem zemlje, što im oduzima svjetlost i sprječava njihov rast i razmnožavanje. Na taj način, ogrtanje smanjuje konkurenciju korova za vodu, hranljive materije i svjetlost, što omogućava krompiru da optimalno iskoristi resurse iz zemlje i vazduha.

Međutim, važno je istaći da primjena ove agrotehničke mjere treba da bude prilagođena specifičnim uslovima zemljišta i klime. Na primjer, u krajevima sa vlažnom klimom, gdje je zemljište sklonije zadržavanju vlage, ogrtanje može znatno isušiti zemljište. U ovim uslovima, primena ogrtanja može biti obavezna, posebno na zbijenim i glinovitim zemljištima. Sa druge strane, u područjima koja su podložna dužim ljetnjim sušama, kao što su ravničarski reoni, ogrtanje možda nije preporučljivo. Umjesto toga, mogu se primjeniti alternative poput povećanja nagiba redova ili dodatnog zalivanja, kako bi se obezbijedila adekvatna vlažnost zemljišta.

U zaključku, ogrtanje ili zagrtanje krompira je ključna agrotehnička mjera koja doprinosi uspješnom uzgoju ovog važnog usjeva. Kroz suzbijanje korova i unapređenje rasta krtola, ogrtanje omogućava farmerima da ostvare veće prinose i proizvedu kvalitetnije proizvode. Ipak, važno je da se primjena ove mjere prilagodi specifičnim uslovima svake lokacije kako bi se postigao optimalan efekat uz minimalne negativne posljedice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, iako je više bilo protiv i uzdržanih. Nacrt rezolucije je...

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...