Više od 1.000 zahtjeva za REFUNDACIJU TROŠKOVA PRENATALNOG TESTA, a koliko ih je odobreno?!

Datum:

Share post:

Na adresu Fonda zdravstvenog osiguranja RS za manje od dva mjeseca stiglo je više od 1.000 zahtjeva trudnica koje su zatražile da im se refundiraju troškovi za prenatalne testove od kojih je, za sada, 60 odsto odobreno.

Najčešći razlog zbog čega se određeni broj zahtjeva ne može odobriti jeste, kako su istakli, to što nije postojala preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom ili je ova zdravstvena usluga urađena prije više od godinu dana pa je istekao rok za refundaciju koji je definisan Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS.

S obzirom na to da među građanima postoji nedoumica ko sve može dati preporuku, iz Fonda podsjećaju da pravo na refundaciju troškova za neinvazivno prenatalno testiranje krvi imaju trudnice koje je na to uputio ginekolog iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa FZORS.

-To znači da trudnice prenatalni test, koji obuhvata određivanje rizika za tri sindroma: Daunov, Edvards i Patau, mogu da urade bilo gdje, ali je za refundaciju u iznosu od 700 maraka neophodno da se ispune definisani uslovi – rekli su u Fondu i podsjetili da je ovaj iznos određen nakon analize cijena ovog paketa u zemljama u okruženju.

U Fondu ističu da se u javnosti spekuliše i o godinama žene kao uslov za refundaciju troškova.

– Pravo na refundaciju troškova ovog testa imaju sve trudnice bez obzira na godine života. Međutim, u pojedinim slučajevima, poput višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom i drugo NIPT se ne preporučuje, jer rezultati ne bi bili pouzdani. Zato je važno da postoji prijedlog ginekologa iz ugovorene ustanove da se ova procedura uradi, jer test nije iz medicinskih razloga preporučljiv svim trudnicama – istakli su u Fondu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...