Beograd 08.05.2023. Protest Srbija protiv nasilja. Protest ispred zgrade Narodne skupštine, Skupština Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Hiljade građana krenulo je u protestnu šetnju do Vlade Srbije povodom dve velike tragedije koje su se desile prošle nedelje u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Ispred Narodne skupštine Srbije okupilo se više hiljada građana, Trg Nikole Pašića je prepun, a ulicama Beograda u šetnju je krenula nepregledna kolona građana.

Pre polaska građana u šetnju, Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi obratila se okupljenima i pročitala zahteve.

„Dragi moji sugrađani, okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali šta nam se to dogodilo zašto nevinoj deci, koja su zakoračila u život, nadala se dobrom. Svi smo osećali bes, nemoć i tugu. Niste sami. Dugujemo da objasnimo zašto smo danas ovde. Ne možemo više da čekamo predugo smo ćutali, okretali na drugu stranu, da će neko drugi da reši sve probleme društva. Tragedija nas je udarila pravo u lice, zato je vreme sad. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha, za svu decu želimo sigurne decu i škole. Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovde smo jer verujemo da možemo da imamo empatiju. Ovo je pitanje iznad svake politike. Pročitaću vam zahteve Srbije koja se udružila protiv nasilja: momentalna smena svih članova REM-a, hitno emitovanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, ukidanje nacionalne frekvencije za PINK i Hepi, smenu ministra Bratislava Gašića“, rekla je ona, nakon čega je pozvala građane u šetnju.

Podsetimo, građani su u protest krenuli nakon nezapamćenih masakara koji su se u samo tri dana desili u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin.

Opozicioni poslanici razvili su transparent na kojem piše “Srbija protiv nasilja”, što je glavna poruka sa današnjeg protesta.

Među okupljenima su poslanica Zeleno-leve koalicije Danijela Nestorović, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP), Srđan Milivojević, Dragana Rakić, Tatjana Manojlović iz Demokratske stranke, Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno, Ivana Parlić iz Narodne stranke, Pavle Grbović sa liste “Ujedinjenih” i brojni drugi, prenosi nova.rs.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име