Večeras za muslimane počinje mjesec Ramazana

Datum:

Share post:

Sa zalaskom sunca večeras za muslimane počinje mjesec Ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra djela, molitve i čitanje Kurana.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mjesecu Ramazana prije više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mjesec tokom kojega vjernicima islamske vjeroispovijesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Prvi dan posta je u ponedjeljak 11. marta. a posljednji 9. aprila.

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna djela i izbegavaju srdžbu.

Svake godine, Ramazan počinje 10 do 12 dana ranije, jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gdje mjeseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, Ramazan će 2030. godine biti dva puta – prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...