Uvozne mandarine i jagode pune pesticida!

Datum:

Share post:

Zbog povećanog sadržaja pesticida, od početka godine u Republiku Srpsku je zabranjen uvoz čak 71,2 tone mandarina i 6.560 kilograma jagoda.

Riječ je o više pošiljki pomenutog voća koje su nam namijenile Grčka i Turska, a koje su, nakon što su otkrivene, uništene.

U Inspektoratu RS naglašavaju da upotreba pesticida nije zabranjena, te da se oni koriste u proizvodnji većine vrsta voća i povrća, s tim da se moraju koristiti dozvoljena sredstva, u dozvoljenim koncentracijama, i poštivati karenca, odnosno vrijeme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda.

– S obzirom na to da nedozvoljena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika kada je riječ o ispravnosti voća i povrća i njegovoj bezbjednosti za ljudsku upotrebu, nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u kraćem periodu – ističu u Inspektoratu RS.

TESTNA REKLAMA

Naglašavaju da se uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza u RS vrši kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

– Jedan od najvećih rizika kod ovih proizvoda, između ostalog, predstavlja i nedozvoljena količina pesticida, te je upravo to parametar koji se kontroliše putem analiza – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Podsjetimo, u BiH je nedavno donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnom nivou ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane i Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Ovaj pravilnik propisuje maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida, koje se usklađuju s maksimalnim vrijednostima propisanim u EU. Cilj ovog propisa je osigurati visok nivo zaštite potrošača.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...