Danas je u Bijeljini organizovan sastanak između predstavnika Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i Etvos Josef College iz Baje, iz Mađarske kako bi razgovarali o saradnji i razmjeni studenata i nastavnog kadra.

„U proteklom periodu, imali smo plodonosnu razmjenu sa mađarskim prosvjetnim kadrom, kada je naučno-istraživački rad u pitanju. Mi smo učestvovali na njihovoj naučnim konferencijama, oni su bili naši dragi gosti, učestvovali sa nekoliko svojih timova na našim konferencijama i danas smo ovdje da konkretizujemo neke aktivnosti koje su, prije svega, bitne za studente, a to je razmjena studentata. Želim da najavimo da će od oktobra, dakle od sljedeće akademske godine, nekoliko studentata iz Mađarske boraviti ovdje jedan semestar na našem fakultetu. Danas smo došli da se o tome dogovorimo, da konkretizujemo. Makon toga će nešto veći broj naših studenta imati priliku da provede jedan semestar na njihovom fakultetu, odnosno Univerzitetu“, rekao je Dalibor Stević, dekan bijeljinskog Pedagoškog fakulteta.

Kako kažu, za naše studente je ova razmjena izuzetno bitna zbog drugačijeg, unaprijeđenog, obrazovnog sistema u Mađarskoj.

„Mi smo se okupili da govorimo o mogućnostima mobilnosti studenata između naša dva fakulteta, odnosno njihovog Univerziteta i našeg Pedagoškog fakulteta. Mobilnost studenata je jako značajna za internacionalizaciju univerziteta, ali i za našu akreditaciju. Što se tiče Erasmus programa i bilo kojih internacionalnih programa, Bosna i Hercegovina, a ujedno i Republika Srpska nisu toliko poželjni u tim programima, zato što nemamo status zemalja koji mogu da organizuju to i sve zavisi od naših prijateljskih veza sa zemljama koje mi sklapamo kada putujemo na neka studijska putovanja, na naučne skupove, kada se prijavljamo u naučne časopise kao neke recenzenti ili članovi urađivačkog odbora. Naš fakultet, uz podršku našeg dekana, je jako zainteresovan za te saradnje, tako naši profesori tokom čitave godine putuju u inostranstvo. Na taj način, mi smo stupili u kontakt sa profesorima iz Mađarske, preko profesora iz Mađarske, sa profesorima u Rumuniji, sa profesorima u Hrvatskoj, Sloveniji i tako dalje. Tako da smo sad napravili jednu veliku mrežu zemalja koje nas okružuju i sad s njima sarađujemo na svim tim poljima“, objasnila je Sanja Milić, vanredni profesor na bijeljinskom Pedagoškom fakultetu.

Silađine Singer Iboja rektor Univerziteta istakla je zadovoljstvo što su i danas posjetili Pedagoški fakultet.

„Više puta smo došli preko Erasmus programa, a sada je došlo vrijeme da proširimo taj program, a vezano za studentske razmjene. Naši studenti su jako zainteresovani za ovaj program i nadamo se da ćemo dobro organizovati program, da će i naši i vaši studenti biti zadovoljni. Naši studenti su željni da upoznaju Bijeljinu i nadamo se da ćemo već u oktobru početi sa ramjenom. Takođe, rado očekujemo i vaše studente i profesore da dođu kod nas kako bismo raširili razmjenu i saradnju“, rekla je Singer Iboja.

Katarina Stević, student druge godine Pedagoškog fakulteta u Bijeljni i generalni sekretar Studenskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu navela je da je ovo odlična prilika za studente oba fakulteta.

„Pa, prije svega, mislim da je ovo jedna sjajna prilika za sve mlade ljude. Ovo je neka prilika koju, ja mislim, mladi ne treba da propuste. Jednostavno proširiće neke svoje vidike, kulturološki će se više obrazovati, možda će steći neke nove prijatelje, poznanstva, moći će sutra da drugim studentima prenesu svoja iskustva i znanje koje su stekle“, rekla je Stevićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име