UPOZORENJE POLITIČARIMA: Šmit najavio nove intervencije ako dođe do blokade institucija BiH

Datum:

Share post:

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, najavio je da će ponovo intervenisati u zakonodavstvu ako ponovo dođe do blokade institucija.

Šmit je uvjeren da je ranijim intervencijama u Izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH doveo do deblokade i pomogao napretku zemlje prema EU.

– Morate shvatiti da će postojati odgovor na svaku blokadu jer postoji obaveza – rekao je Šmit u intervjuu za Glas Amerike u odgovoru na pitanje da li će nastaviti sa intervencijama na zakonskim rješenjima i drugim BiH propisima.

Visoki predstavnik ima široka ovlaštenja u BiH, koja je upotrebio i na dan održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine i krajem aprila ove godine, kada je omogućio izbor nove vlade u Federaciji BiH, čemu se oštro protivila  Stranka demokratske akcije (SDA) budući da je izbačena iz vladajuće koalicije koju sada čine stranke probošnjačke trojke okupljene oko SDP-a BiH i grupacije Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Šmit vjeruje da je njegova intervencija imala efekat,  kada je formirano rukovodstvo Federacije BiH, popunjen Ustavni sud i imenovana nova federalna vlada, na što se čekalo godinama, čime je, navodi se, deblokiran evropski put BiH.

Šmit je odbacio kao neosnovane prigovore SDA Bakira Izetbegovića o pristranosti.

– SDA je izgubila predsjedničke izbore 2. oktobra (2022), inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz – naveo je Šmit.

On vjeruje i da će njegove intervencije u vezi sa Izbornim zakonom BiH pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmjenama tog zakona i Ustava  pogodovao vodećoj hrvatskoj stranci, HDZ BiH.

– Moja odluka će doprinijeti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada su u pitanju nacionalne grupe nego i građani. Tako da sam uvjeren da smo na pravom putu – rekao je Šmit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...