Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, najavio je da će ponovo intervenisati u zakonodavstvu ako ponovo dođe do blokade institucija.

Šmit je uvjeren da je ranijim intervencijama u Izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH doveo do deblokade i pomogao napretku zemlje prema EU.

– Morate shvatiti da će postojati odgovor na svaku blokadu jer postoji obaveza – rekao je Šmit u intervjuu za Glas Amerike u odgovoru na pitanje da li će nastaviti sa intervencijama na zakonskim rješenjima i drugim BiH propisima.

Visoki predstavnik ima široka ovlaštenja u BiH, koja je upotrebio i na dan održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine i krajem aprila ove godine, kada je omogućio izbor nove vlade u Federaciji BiH, čemu se oštro protivila  Stranka demokratske akcije (SDA) budući da je izbačena iz vladajuće koalicije koju sada čine stranke probošnjačke trojke okupljene oko SDP-a BiH i grupacije Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Šmit vjeruje da je njegova intervencija imala efekat,  kada je formirano rukovodstvo Federacije BiH, popunjen Ustavni sud i imenovana nova federalna vlada, na što se čekalo godinama, čime je, navodi se, deblokiran evropski put BiH.

Šmit je odbacio kao neosnovane prigovore SDA Bakira Izetbegovića o pristranosti.

– SDA je izgubila predsjedničke izbore 2. oktobra (2022), inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz – naveo je Šmit.

On vjeruje i da će njegove intervencije u vezi sa Izbornim zakonom BiH pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmjenama tog zakona i Ustava  pogodovao vodećoj hrvatskoj stranci, HDZ BiH.

– Moja odluka će doprinijeti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada su u pitanju nacionalne grupe nego i građani. Tako da sam uvjeren da smo na pravom putu – rekao je Šmit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име