Upisnu politiku u školama prilagoditi tržištu rada

Datum:

Share post:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otvoreno za sve kvalitetne prijedloge koji se odnose na razvoj dualnog obrazovanja i usklađivanje sa razvojnim i potrebama na tržištu rada, izjavila je danas resorni ministar Željka Stojičić.

Stojičićeva je najavila da će se pristupiti donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Stojičićeva je u Banjaluci razgovarala sa predsjednikom Privredne komore Perom Ćorićem o dosadašnjoj saradnji u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i dualnog obrazovanja, prilagođavanju potrebama na tržištu rada i principima na kojima će se zasnivati ovogodišnja upisna politika u srednje škole.

Sagovornici su konstatovali da je tržište rada neizvijesno i da je teško napraviti procjenu neophodnog broja radnika u narednom periodu, ali i da je u proteklom periodu obučeno oko 130 mentora u 82 poslovna subjekta koji će pratiti rad učenika u toku obavljanja praktične nastave.

Stojičićeva je napomenula da je Ministarstvo uvažavalo mišljenja poslovne zajednice i da su na osnovu njihovih prijedloga i potreba na tržištu rada određena zanimanja definisana kao deficitarna, a da je Vlada Republike Srpske promovisala i stipendirala upis učenika u navedena zanimanja.

“Na kraju aktuelne školske godine školovanje završava prva generacija učenika koji su upisani u deficitarna zanimanja, a poslovna zajednica će imati priliku da zaposli učenike koji su svoje znanje sticali ne samo u školi već i u okviru praktične nastave kod poslodavaca”, navela je Stojičićeva.

Ćorić je naveo da je obučavanje mentora koji prate rad učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca usmjereno prema kvalitetu.

Tokom sastanka istaknut je značaj koji imaju koordinatori praktične nastave u školama kao kontakt tačka između učenika, roditelja, škole i poslodavca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...