Upisnu politiku u školama prilagoditi tržištu rada

Datum:

Share post:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otvoreno za sve kvalitetne prijedloge koji se odnose na razvoj dualnog obrazovanja i usklađivanje sa razvojnim i potrebama na tržištu rada, izjavila je danas resorni ministar Željka Stojičić.

Stojičićeva je najavila da će se pristupiti donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Stojičićeva je u Banjaluci razgovarala sa predsjednikom Privredne komore Perom Ćorićem o dosadašnjoj saradnji u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i dualnog obrazovanja, prilagođavanju potrebama na tržištu rada i principima na kojima će se zasnivati ovogodišnja upisna politika u srednje škole.

Sagovornici su konstatovali da je tržište rada neizvijesno i da je teško napraviti procjenu neophodnog broja radnika u narednom periodu, ali i da je u proteklom periodu obučeno oko 130 mentora u 82 poslovna subjekta koji će pratiti rad učenika u toku obavljanja praktične nastave.

Stojičićeva je napomenula da je Ministarstvo uvažavalo mišljenja poslovne zajednice i da su na osnovu njihovih prijedloga i potreba na tržištu rada određena zanimanja definisana kao deficitarna, a da je Vlada Republike Srpske promovisala i stipendirala upis učenika u navedena zanimanja.

“Na kraju aktuelne školske godine školovanje završava prva generacija učenika koji su upisani u deficitarna zanimanja, a poslovna zajednica će imati priliku da zaposli učenike koji su svoje znanje sticali ne samo u školi već i u okviru praktične nastave kod poslodavaca”, navela je Stojičićeva.

Ćorić je naveo da je obučavanje mentora koji prate rad učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca usmjereno prema kvalitetu.

Tokom sastanka istaknut je značaj koji imaju koordinatori praktične nastave u školama kao kontakt tačka između učenika, roditelja, škole i poslodavca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...