Unčanin, SPS, o uređenju pitanja javnog informisanja i medija

Datum:

Share post:

Milan Unčanin, diplomirani politikolog, predsjednik Foruma Mladih i portparol Socijalističke partije Srpske – SPS u današnjoj kolumni analizirao je medijski prostor u Republici Srpskoj sa osvrtom na trenutna rješenja i moguća inoviranja zakonskih propisa u pogledu ove teme. Kolumnu prenosimo u cjelini.

Zakon o javnom informisanju i medijima dobar je osnov i polazna tačka.

Na teritoriji Republike Srpske je prisutan veliki broj medijskih kuća, ali veliki broj i nezavisnih novinara.
Cilj kvalitetnijeg zakonskog uređivanja javnog informisanja ne smije da bude stvaranje cenzure ili blokada rada medija, već naprotiv, cilj mora biti usmjeren na unapređenje profesinalnosti novinarske profesije i kvaliteta javnog informisanja.
Mediji u Republici Srpskoj su zbog ogromnih političkih uticaja na uređivačku politiku istih, u velikoj mjeri postali glasila političkih stranaka, pri čemu je objektivnost javnog informisanja srozana na niske grane i u najmanju ruku ugrožena.
Medijski prostor Republike Srpske je preplavljen kvazi – nezavisnim medijima i  licima koja se predstavljaju kao novinari, a djeluju isključivo sa ciljem stvaranja informacionog haosa, zasipajući javnost neistinama, poluistinama ili pažljivo i smišljeno oblikovanim, izmjenjenim ili fabrikovanim informacijama koje imaju za cilj obmanjivanje javnosti.
Republici Srpskoj je potrebno primjereno nezavisno tijelo, sačinjeno od predstavnika profesionalne noivnarske/medijske zajednice, koje bi imalo ulogu svojevrsnog akreditacionog tijela i bilo nadležno za vođenje registra medija i novinara.
Potrebno je učiniti sve da se sačuva dostojanstvo i profesionalizam novinarske profesije, koja je ugrožena samozvanim novinarima, blogerima, istraživačkim novinarima, vlogerima i drugim licima koja navodno iz altriustičkih pobuda informišu javnost.
Zaštitu i prava na osnovu Zakona o javnom informisanju trebalo bi da uživaju isključivo STVARNI mediji i registrovani novinari.
Neophodno je da se napravi distinkcija između lica koja zloupotrebljavaju sredstva masovne komunikacije – društvene mreže, intrenet sajtove i druga sredstva prevashodno elektronske komunikacije i nastupajući motivisani niskim pobudama, odnonso materijalnim interesima, pokušavaju da privuku pažnju i unaprijede posjećenost vlastitih web sajtova iznoseći u pravilu neistine usmjerene na blaćenje i ponižavanje pojedinaca ili grupa. Novinarska zajednica treba da prepozna takva lica i upravo ona treba da se pobuni protiv ovog savremenog informacionog piratstva, kojim se služe samozvani novinari koji objavljuju senzacionalističke tekstove, a potom od prozvanih lica zahtjevaju naknadu kako bi ih ubuduće zaobišli u izvještavanju. U pravilu “informacioni pirati” ne mogu biti tuženi za iznesene neistine niti se od istih može naplatiti bilo kakva naknada štete.
Upravo zbog takvih neophodna je izmjena propisa kojim se uređuje ova oblast.
Bilo bi svrsishodno da društvo i Republika Srpska učine sledeće:
– Osnujemo regulaciono/akreditaciono tijelo koje bi vodilo registre i akreditovalo novinare u skladu sa Zakonom o javnom informisanju
– Uspostaviti registar medija
– Uspostaviti registar novinara
– Uspostavljanje obaveznog osiguranja novinara i/ili medija za slučaj naknade štete pričinjene iznošenjem neistina (ili bankarska garancija) kao uslov upisa u registar
– Propisivanje prekršaja i sankcija za prekšaje iz ove oblasti, sa posebnim akcentom na elektronske medije, odnosno sa propisivanjem mogućnosti da Regulaciono tijelo ili nadležno tužilaštvo može tražiti od suda donošenje naredbe o zabrani pristupa određenim sajtovima, putem internetskih provajdera na teritoriji Repblike Srpske u slučaju počinjenih prekršaja.
– Propisivanje adekvatnih sankcija u slučaju očigledno malicioznog ili tendencioznog izvještavanja
– Propisivanje sankcija za lica koje djeluju kao novinari a nisu registrovani

Javno informisanje je neophodno modernom društvu, ali društvu će najbolje služiti mediji koji su jasno zakonom uređeni, sa konkretnim pravima i obavezama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...