Umjetnici iz Republike Srpske i Rusije u čast Višnjiću

Datum:

Share post:

Pretposlednjeg dana manifestacije „Višnjićevi dani“ Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ organizovalo je guslarsko i folklorno veče, na kome je nastupio i Ansambl pjesama i igara „Černozjomočka“ iz ruskog grada Voronježa.

– Da bi gosti imali što više prostora, SKUD „Semberija“ je odigrao samo igre iz Istočne Hercegovine. Ova koreografija je po svom karakteru u duhu „Višnjićevih dana“ s obzirom na to da su nošnje iz vremena u kome je živio Filip Višnjić, a i pjevački dio u Višnjićevom stilu – istakla je direktor SKUD-a „Semberija“ Branka Savčić.

Nakon nastupa foklorista „Semberije“, guslari Miloš Marjanović i Mladen Jevrić su izveli Višnjićevu pjesmu „Početak bune na dahije“, odnosno, pjesmu o djelu Filipa Višnjića.

TESTNA REKLAMA

Gostujući dio programa su obilježili ruski studenti iz Voronježa koji su izvođenjima tradicionalnih i popularnih kompozicija oduševili publiku u Centru za kulturu, a najviše aplauza dobili su za izvođenje pjesme „Tamo daleko“ na srpskom jeziku. Gostovanje na „Višnjićevim danima“ je dio posjete delegacije voronješkog univerziteta Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u okviru koje će profesorima i studentima iz Republike Srpske predstaviti svoj grad i univerzitet.

Vođa ruskog ansambla Igor Maksimov je naveo da su srpski i ruski narod veoma bliski i da postoji mnogo mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja.

– Naša folklorna grupa je osnovana prije 56 godina i od početka je čine studenti Državnog poljoprivrednog fakulteta u Voronježu. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da građanima Bijeljine predstavimo našu tradiciju – navela je vođa plesne grupe Marina Andrejevna.

Gusle su instrument koji su sinonim za Filipa Višnjića, a ovogodišnje „Višnjićeve dane“ je obilježio koncert umjetnika gudača na instrumentima istog tipa, ali dosta drugačijeg zvuka. Za ovu priliku Banjalučki gudački kvartet je u dvorani Eparhijskog kulturnog centra izveo mozaičan repertoar kompozicija više autora od Mocarta, preko Štrausa i drugih kompozitora valcera do Gorana Bregovića.

– Kada pripremamo repertoar, prilagođavamo ga manifestaciji na kojoj učestvujemo. U Bijeljini sadržaj koncerta nije bio samo klasična muzika, pa smo ga zato i nazvali „Mozaik zvučnih raznolikosti“, a publika je mogla da čuje razne kompozicije, od klasike do tanga – navela je Aleksandra Pereula iz Banjalučkog gudačkog kvarteta.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...