“ŠTO SE LIST DUŽE ODRŽI, ZIMA SE VIŠE ODUŽI” Narodni meteorolog otkriva na Mitrovdan kakvo nas vrijeme čeka

Datum:

Share post:

Mitrovdan je jedan od ključnih dana u srpskoj narodnoj meteorologiji. Tako se vjeruje da će, ako je na Mitrovdan sunčano, zima biti mrazovita, ali ipak blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na ovaj praznik padne snijeg, vjeruje se da će se on zadržati sve do aprila.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže da nam jutro donosi dobre vijesti.

– To, međutim, ne znači da zima, iako blaga, neće potrajati. Na ovo ukazuju i  signali iz prirode. Tako narodno vjerovanje kaže: “što se list duže održi, zima se više oduži”. Ove godine lišće sporo opada. Znači, još će biti sunčanih dana i šetnji alejama, ali drva koja smo uštedjeli u novembru ložićemo do aprila, a možda i do maja – kaže on.

Iako se klima opasno klima, ove godine se, tvrdi Kuštrinović i dugoročne prognoze poklapaju s narodnom meteorologijom. Novembar će, kao i 1975. godine, biti blag. Hladniji dani se očekuju sredinom mjeseca, ozbiljno će zazimiti tek u januaru, ali proljeća ćemo se načekati.

TESTNA REKLAMA

– Prvo zahlađenje nas očekuje 12. novembra, a prvi snijeg će pasti i u Banjaluci vjerovatno krajem novembra. Najhladnija će ove zime biti posljednja dekada januara, što se opet poklapa sa narodnim vjerovanjem da je Sveti Sava, koji pada 27. januara, svetac sredozimac – objašnjava Nebojša, ali dodaje da u februaru, martu i aprilu vjerovatno neće biti žestokih minusa.

Podsjeća na još neka narodna vjerovanja vezana za Mitrovdan. Tako se kaže da crni luk, ako je izvađen uoči Mitrovdana, neće proklijati i pokvariti se, ma koliko zima bila blaga.

Na Mitrovdan, dodaje, prognoza se može iščitati i iz grane bukve ili hrasta.

– Danas, ako presječete granu i vidite da je ona vlažna, to znači da će tokom zime biti puno padavina, a ako je grana suva i vrijeme će biti suvo, ali mrazovito – kaže Nebojša.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Nebojša Kuštrinović

U narodu se vjeruje takođe da će zima biti blaga ako na Mitrovdan ovce leže skupljenih nogu.

Nebojša Kuštrinović kaže da i druge domaće životinje, psi, mačke, pa čak i kokoške, mogu biti dobri “meteorolozi”, ali njihove “prognoze” ćemo još pričekati.

– Za mačku se u narodu kaže: Ako se mačka u februaru grije na krovu u martu će uz peć – kaže Kuštrinović.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...