U SRPSKOJ SE UKIDA se podjela na zimsku i ljetnu tarifu struje i uvodi jedinstvena

Datum:

Share post:

Od 1. januara više neće biti podjele na zimsku i ljetnju sezonu, već će važiti jedinstveni tarifni stavovi za cijelu godinu, a u zavisnosti od potrošnje električne energije cijena će biti povećana za određeni procenat, odlučila je danas Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Računi za struju - Foto: RTRS

Računi za strujuFoto: RTRS

Sekretar Komisije Aleksandar Јegdić rekao je da je na današnjoj sjednici donesena odluka o utvrđivanju tarifnih stavova za korišćenje distributivnog sistema, te odluka kojom je utvrđena cijena energije za javno snabdijevanje.

– Na osnovu ove dvije odluke su utvrđeni jedinstveni tarifni stavovi za javno snabdijevanje kupaca električnom energijom u Republici Srpskoj. Stupanjem na snagu Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje, od 1. januara tarifni stavovi nisu podijeljeni na zimsku i ljetnju sezonu kao do sada. U primjeni na zimu i ljeto, važiće jedinstveni tarifni stavovi za cijelu godinu – rekao je Јegdić.

On je dodao da će svaki račun, u zavisnosti od potrošnje, imati različit procenat povećanja, navodeći da nije moguće reći koliko je prosječno povećanje cijene električne energije za građane.

TESTNA REKLAMA

– Ako poredimo račun koji će građani platiti za struju u decembru i u januaru, za pojedine kupce u zavisnosti od potrošnje će doći do smanjenja iznosa na računima. Ukoliko poredimo račune iz prethodnih tarifnih stavova, doći će do određenog povećanja u odnosu na račune za ljetnji period ranije, u zavisnosti od potrošnje kupaca – rekao je Јegdić.

Šefica sektora za tarife i tržište Regulatorne komisije za energetiku Nada Ćeranić objasnila je da će za potrošnju od 400 kilovat-časova račun ukupno iznositi 55,32 KM od čega će mrežarina iznositi 30,80 KM, za energiju 21,76 KM, javno snabdijevanje 2,48 KM, obnovljivi izvori energije 0,28 KM.

– Račun za ovu potrošnju po prethodnim tarifnim stavovima iznosio bi zimi 58,88 i u ljetnjoj 46,43 što predstavlja promjenu, odnosno povećanje od 5,1 odsto – rekla je Ćeranićeva.

Ona je dodala da će građani koji troše 1.200 kilovat-časova električne energije plaćati račun u iznosu od 166,01 KM, što je povećanje za 14,7 odsto.

– Račun za ovog kupca u zimskoj sezoni prema starim tarifnim stavovima iznosio bi 162,32 KM ili u ljetnjoj sezoni za isti broj kilovat-časova 127,15 KM, što u prosjeku daje povećanje 14,7 odsto – navela je Ćeranićeva.

Povećanje cijene električne energije za one koji troše 800 kilovat-časova iznosiće 10,3 odsto.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Formirana Omladina Gradskog odbora RSS Bijeljina (foto)

U Republičkoj stranci Srpske održan je sastanak povodom formiranja Omladine Gradskog odbora RSS Bijeljina, kojem je prisustvovalo tridesetak...

Danas je Sveti Sava, školska slava

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske...

Ako imate Samsung Galaxy telefon ažurirajte Galaxy Store

​Istraživači kompanije NCC Group, koja se bavi sajber bezbjednošću, otkrili su ranjivosti u Galaxy Store aplikaciji, koja je...

AGRO SAVJET: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

Plodored je organizovano smenjivanje povrtarskih usjeva na istoj parceli u toku određenog broja godina, obično 3 do 7...