UGASIO se klub u Semberiji – OSTOJIĆEVO se više ne takmiči

Datum:

Share post:

Nekada su se gradske vlasti hvalile kako je Bijeljina sredina koja procentulano za sport izdvaja najviše sredstava, ne samo u BiH, već i u region.
 
Dok je na mjestu načelnika za finansije bio Milorad Sofrenić, ovaj budžet je bio stabilan, ali u poslednje vrijeme on se sve više smanjuje. Od 2.5 miliona, koliko je iznosio prije samo nekoliko godina, najprije  je smanjen na 1,7 milona, a i 2018. ponovo dolazi do rebalansa na štetu sportista za 400.00 KM, dok je prošle godine došao do rekordno niskih 1 milion KM.

Milorad Sofrenić

 
Odbornik u Skupštini Grada, Zoran Sofrenić, tražio je prošle godine da se sredsva za ovu godinu vrate na 1.4 miliona, no nije dobio podršku svojih kolega da se to uradi. Naravno, njegovu inicijativu podržali su svi odbornici, vjerovatno da bi se dodvorili potencijalnim glasačima, ali je na kraju njegov zahtjev ostao usamljen.
 
Povezan tekst:
http://www.desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//10725.da-li-smanjenje-sredstava-za-sport-utice-na-gasenje-sportskih-klubova-u-semberiji.html
 
– Interesantno da smo ove godine, kada je Bijeljina dobila titulu “Evropski grad sporta” došli u pozociju da se borimo kako sačuvati veliki broj sportskih kolektiva u Bijeljini da se ne ugase. Nije samo problem u fudbalu, svi ostali klubovui se žale na smanjenje sredstava, iako, po meni, ove godine nije trebalo da dođe do toga. Prošle godine smo smanjili zbog investicije na postavljanju reflektora na Gradskom stadionu, no to je završeno i trebalo je vratiti makar budžet iz 2018.godine, koji je iznosio 1.4 miliona.  No, očito da za to nije bilo sluha kod mojih kolega u Skupštini, iako su im svima puna usta sporta u Semberiji, rekao je za Dešavanja u Bijeljini odbornik u Skupštini Zoran Sofrenić.
 
Portal Dešavanja u Bijeljini je pisao o gašenju velikog broja fudbalskih kolektiva, njih jedanaest je u toku prošle godine prestalo sa radom, a ovih dana lopta se više neće “kotrljati” na igrališu u Ostojićevu.
 
– Svakako da je novaca koji dobijamo do strane Grada nedovoljan. Negdje oko 800,00 KM su sredstva koja se nama doznačuju na račun, a to ne može biti ni za službena lica. Nekako smo se snalazili u prethodnom periodu da ne ugasimo klub, davali sopstveni novac, no više se ne može. Nemamo ni sopstvenog igračkog kapaciteta tako da ako želimo da nastavimo da igramo i dalje, morali bi dovesti neke igrače sa strane a danas niko ne želi da igra fudbal iz ljubavi. Žao mi je što se ovo desilo, što će mještani Ostojićeva ostati uskraćeni za jedinu manifestaciju koja je okupljala stanovnike ovog sela, rekao je Slađan Ilić, koji je bio glavni organizator rada u klubu.

Slađan Ilić
 
Po riječima Ilića, još nekoliko klubova sa područja Semberije,, najavili su prestanak rada, tako da odgvorni za fudbal u Bijeljini moraju povesti više računa o ovom problem koji je evidentan.
 
– Predlagao sam ranije da se izvrši revizija sredstava koja se dodijeljuju klubovima. Mi u najnižim ligama bukvalno finansiramo rekreaciju pojedinaca, to su utakmice koje ne liče na fudbal, sa veoma malim, ili skoro nikavim, brojem igrača iz tog mjesta, igraju pojedinci koji žele da zadovolje neke svoje neostavrene ambcije. To treba spriječiti, donijeti uredbe koje klubove treba finansirati iz gradskog budžeta, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Sofrenić, koji je ujedno i odbornik SDS i član Komisije za sport.


 
Nekada je u Semberiji bilo 74 fudbalska kolektiva, sada ih je ne više od 60, a ako se nastavi ovakav trend, veoma brzo broj će se drastično smanjiti.

Na poslednjem sastanku IO razgovarali smo o ovom evidentnom problemu. Klubovi iz gradskog budžeta dobijaju dovoljno da mogu platiti službena lica, ali je takođe postala praksa da  klubovi, čak i  u najnižim ligama, plaćaju igrače. Na žalost za takve luksuze ne možemo pronaći dodatna sredstva. Najvjerovatnije da se niže lige neće u ovoj sezoni nastaviti a od naredne ćemo svi morati povesti mnogo više računa kako trošimo sredstva koja nam dodijeljuje Grad.  Sačekaćemo i upustva iz FS RS koji bi veoma brzo trebao da donese odrešene mjere oko pomoći svim klubovima u Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Gradskog fudbalskog savzea Dušan Marković.

Dušan Marković
 
Interesantno da je u posednjih četiri-pet godina došlo do velikog pada i u sudijskoj organizaciji, jer niti jedan fudbalski sudija sa ovog područja nema na Premijer ligi BiH. Svakako da bi ovakav Savez morao imati bar trojicu sudija na ovoj ligi, no izgleda da su do sada lični interesi bili ispred. Kako je istakao Sofrenić u poslednjih šest mjeseci rad u sudijskoj organizaciji se znatno popravio, te se može očekivati da za koju godinu Bijeljina ponovo dobije nekoga na listi sudija Premeijer lige.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BABALJ, SDS: Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret

"Republika Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret. Moje mišljenje je da je danas Srpska,...

UGLJEVIK: Perić i Lazić uručili novu opremu za FK „Budućnost“ iz Ravnog Polja (foto)

NOVA OPREMA ZA FK „BUDUĆNOST“ IZ RAVNOG POLjA Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić,  zajedno sa  predsjednikom  Skupštine opštine Zoranom...

ŽRK “RADNIK” IZ BIJELJINE KORAK BLIŽE TITULI

ŽRK "RADNIK"- ŽRK "BORAC" 30:29 (17:16) U derbiju kola 1.lige Republike Srpske za žene, koji je danas odigran u...

Episkop Fotije u Ugljevičkoj Obriježi: Duhovna radost Božjeg naroda

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da su post i molitva potrebni svima te da se treba...