Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini: Čuvar hercegovačke tradicije u Semberiji

Datum:

Share post:

Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini osnovano je prije skoro godinu godinu dana do danas broji više od 300 članova, a prema riječima Vladimira Radulovića, sekretara ovog udruženja upis članova je u toku, te se iz dana u dan taj broj povećava.

-Veliki broj članova našeg udruženja vodi porijeklo iz Hercegovine, ali imamo  i članove koji su rođeni u Bijeljini, Semberce, ali vuku korijene iz Hercegovine, odnosno njihovi preci su se doselili na ove prostore. Mnogi ne znaju da je veliki dio Semberije naseljen Hercegovcima, kao što su sela Balatun, Crnjelovo, Amajlije, Popovi, Kojčinovac, Dvorovi…“, rekao je za ,,Semberija info’’ Radulović, te kroz osmijeh dodao da gdje god da dođete, u bilo koji kraj svijeta, nekoga iz Hercegovine možete sresti.

Kako kaže, cilj njihovog udruženja, osim promocije hercegovačke kulture, tradicije, običaja, jeste i povezivanje svih Hercegovaca u ovom kraju, privredno, kulturno i svako drugo jačanje veza između dva zavičaja – Hercegovine i Semberije, ali i uzajamna podrška.

-Naš cilj je da predstavimo sve ono dobro što dolazi iz Hercegovine drugima koji nisu upoznati sa tim. Želja nam je da okupimo naše zemljake u udruženje i u tome smo uspjeli. Već smo realizovali brojne aktivnosti, trudimo se da radimo polako, ali temeljno i studiozno da na najbolji i najljepši način približimo Hercegovinu svima. Naša ideja je da, osim ljudi koji žive u Semberiji, okupimo i one koji žive na Majevici, Regiji Birač, Brčko distriktu…“, pojasnio je sekretar udruženja i istakao da imaju izuzetnu saradnju sa bijeljinskom lokalnom upravom, kao i sa drugim zavičajnim udruženjima sa područja grada Bijeljina.

-Smatram da smo se od samog osnivanja predstavili u „dobrom svjetlu“, te da je to našlo put do dobrog odziva i odjek kod građana. Nismo udruženje koje se bavi nekim stvarima da bi trajali kratko, nego imamo želju da trajemo dugo, da sve dobro iz Hercegovine promovišemo u Semberiji, a iz Semberije u Hercegovini. Što se tiče prihvaćenosti možemo reći da smo izuzetno zadovoljni“, naglasio je Vladimir Radulović i pozvao sve koji su porijeklom Hercegovci, ali i one koji to nisu, da posjete kancelarije udruženja koje se nalazi u Ulici Miloša Crnjanskog bb, na drugom spratu i da im se pridruže.

Što se tiče događaja u toku 2023. godine Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini organizovalo je veliki broj dođaja kao što je veče posvećeno Rajku Petrovu Nogu, a obilježeli su i krsnu slavu udruženja Svetog Vukašina Klepačkog. U saradnji sa Udruženjem „Jadovno“ organizovali su tribinu posvećenu genocidu na ostrvu Pag i Jadovno, a dali su i svoj doprinos za organizovanje prvog izdanja manifestacije „Dučićevi i Magini sati“.

Godina za nama za Udruženje Hercegovaca u Bijeljini bila je izuzetno dobra, a prema riječima Radulovića potrudiće se da i 2024. godina bude takva, jer su prepoznati kao kao udruženje koje može da ponudi kvalitetan program, ali i događaje.

-Pored Festivala vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine i prvog Herceregovačkog sijela, za koje se nadamo da će postati tradicionalno, planiramo da organizujemo i predstavljanje knjige „Srpski DNK projekat“, sa posebnim osvrtom na Semberiju. Pored toga, planiramo da organizujemo i razgovore sa nekoliko poznatih glumaca u Bijeljini, gdje bi oni govorili o svom profesionalnom i privatnom životu, obilježavanju naše krsne slave i još par događaja. U toku ove godine planiramo da osnujemo fond za dodjelu stipendija studentima koji iz Hercegovine dođu na studije u Bijeljinu, te da im na taj način pomognemo u njihovim počecima, da ih motivišemo, a na njima je da uče i da to opravdaju“, zaključio je na kraju razgovora za „Semberija info“ Vladimir Radulović, sekretar Udruženja Hercegovaca ,,Jovan Dučić’’ u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...