Raste broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj

Datum:

Share post:

Broj oboljelih od velikog kašlja u Republici Srpskoj je u porastu, te je do sada Institutu za јavno zdravstvo Republike Srpske zavnično priјavljeno 70 oboljelih.

Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske, ranije je rekao da je veliki kašalj buknuo u cijelom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje.

Škrbić je apelovao na roditelje da prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da redovno vakcinišu djecu, jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

“Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija”, kazao je tada Škrbić.

Jelena Đaković Dević, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ranije je istakla da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju od sedam do deset dana nakon infekcije.

“U početku se bolest manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji i javljaju se napadi kašlja uz karakteristično zacenjivanje, naročito u toku noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja”, rekla je Đaković Devićeva.

Pojasnila je da bolest može proći bez posljedica, ali mogu se javiti i komplikacije, kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

“Terapija je simptomatska i antibiotska. Najbolja zaštita od ove bolesti je redovna vakcinacija djece”, ističe Đaković Devićeva.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj vakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) sprovodi se kod djece sa navršena dva mjeseca života davanjem tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa i pertusisa u preporučenim razmacima.

“Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa se daje djeci sa navršenih 18 mjeseci, a druga revakcinacija kod djece uzrasta šest ili sedam godina prilikom upisa u osnovnu školu”, dodala je ona.

Iz Instituta su, takođe, potvrdili da do sada nema prijavljenih slučajeva obolijevanja od morbila.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...