U Srpskoj uskoro Zakon o kleveti!?

Datum:

Share post:

Već na narednoj sjednici Narodne skupštine trebalo bi da se nađe Zakon o kleveti. Iako je to trebalo da se desi do kraja prošle godine. Iz Vlade poručuju nije se odustalo. Novčane kazne za klevetu biće drastično povečane. Medijska sloboda neće biti ugrožena ali se red mora uvesti poručuju iz Vlade.

“Lagati i ombanjivati javnost sa tako gnusnim lažima zaista mora prestati, ja poštujem istraživačko novinarstvo i poštujem sve novinare koji će ukazati na propuste koje rade institucije”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Odgovornost za javnu igovorenu riječ treba povećati, smatra i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Sankcionisanje kaže nije cilj, ali se laži moraju sankcionisati. 

“Zakon o tome ćemo sigurno donijeti to nije sporno, on se već radi i to nije upereno protiv medija nego onih koji po društvenim mrežama šire laži, klevete i ostalo“, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

U sve bi trebalo da bude uključena i novinarska zajednica. Od kazni niko ne bi trebalo da strahuje ukoliko svoj posao obavlja profesionalno. Ipak s druge strane i političari bi trebalo da znaju da su samim tim što su javne ličnosti na udaru više od drugih. 

“Ono što bih ja podvukla jeste da uvijek treba imati na umu da je zadak novinara da sakupljaju informacije i da  javnost informiše o tome ne samo da je zadatak nego javnost ima pravo znati, a javne ličnost treba da vode računa da je svaka njihova riječ, svako njihovo djelo uvijek pomno praćeno i od novinara i od javnosti i da su uvijek više na udaru”, kaže Brankica Spasenić, novinar.

Da se pripreme novi odnosno izmijene postojeći zakoni prije nekoliko mjeseci zatražio je lider SNSD-a. Zakoni bi trebalo da spriječe širenje lažnih vijesti, o spriječe jezika mržnje, a izmjene i dopune Krivičnog zakona trebalo bi da podrazumijevaju uvođenje klevete i uvrede i prošire  djela protiv ustavnog poretka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana – Srbi se povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku...

Aleksandar Trninić umjesto Vasića novi šef Kluba Ujedinjene Srpske u NS RS (foto)

Kostadin Vasić od danas nije više šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS, saznaje portal Dešavanja u...

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...