U Srpskoj od danas na recept četiri nova lijeka

Datum:

Share post:

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas će u apotekama na recept biti dostupne četiri nove terapije za astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i arterijsku hipertenziju.

Iz Fonda je saopšteno da su lijekovi uvršteni na listu lijekova koji se izdaju na recept, što znači da će osiguranici za njih ubuduće izdvajati značajno manje novca ili neće plaćati ništa.

Na A listu, za koju osiguranici neće plaćati ništa ako su oslobođeni plaćanja participacije, uvrštena su dva nova lijeka za astmu, od kojih je prvi „flutikazon, formoterol“ suspenzija za inhaliranje za koji su studije pokazale da brže djeluje i ima duže dejstvo, a namijenjen je odraslima sa astmom, kao i djeci starijoj od pet godina.

Drugi lijek koji je uvršten na listu A za pacijente sa astmom je „indakaterol, mometazon“ prašak za inhalaciju.

TESTNA REKLAMA

– Za ovaj lijek je, takođe, utvrđeno da brže djeluje i da se njime postiže bolja kontrola astme. Studije su pokazale i da primjena ove terapije jednom na dan nije manje efikasna u odnosu na druge lijekove koji se primjenjuju dva puta dnevno – ističe se u saopštenju.

Za hroničnu opstruktivnu bolest pluća na listu A uvršten je lijek „formoterol“ prašak za inhaliranje.

Dejstvo ovog lijeka nastupa izuzetno brzo unutar jedan do tri minuta, a djeluje i do 12 sati nakon inhalacije, naveli su iz FZO.

Na listu B lijekova, za koji osiguranici plaćaju doplatu u iznosu od 50 odsto, uvršten je dvokomponentni lijek „lizinopril, amlodipin“, koji se koristi u terapiji esencijalne arterijske hipertenzije.

– Riječ je o kombinaciji dva lijeka, a osim komfornosti za pacijenta, jer se uzima jednom dnevno, njegova primjena je i ekonomičnija u odnosu na pojedinačnu primjenu dva lijeka koja sadrži – precizirali su iz Fonda.

U saopštenju se navodi da je u prošloj godini FZO na listu lijekova uvrstio 15 novih terapija za više oboljenja – za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i druge.

Uvođenjem novih lijekova na listu, Fond je nastavio dugogodišnju praksu da početkom godine proširuje listu, sa ciljem da osiguranicima na raspolaganju bude više lijekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja i da što manje novca izdvajaju za lijekove, ističe se u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...