BIJELJINA: U Srpskoj dostupna najmodernija devetovalenta HPV vakcina (video)

Datum:

Share post:

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa /HPV/ u Republici Srpskoj počela je 31. marta u Banjaluci gdje je do sada ovu vakcinu primilo 320 osoba, a u Bijeljini je vakcinisano sedam, rekao je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

Latinović je izrazio nadu da će vakcinacija krenuti bržem tempu nakon današnje radionice u Bijeljini i medijskog predstavljanja značaja vakcinacije i benefita koje ona donosi.

“Vlada Republike Srpske će u naredne tri godine obezbjeđivati po 10.000 doza HPV vakcine koje će biti besplatne za djevojčice i dječake uzrasta od 11 do 14 godina”, rekao je Latinović novinarima i istakao da osobe koje su izvan ove dobi mogu u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske biti vakcinisani sa obje doze, a cijena jedne je 210 KM.

Prema njegovim riječima, radionica u Bijeljini je četvrti ovakav sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova i škola na kojima se promoviše HPV vakcinacija u Republici Srpskoj, što je do sada učinjeno u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

“HPV vakcinacija je preventivni program koji je jako važan u prevenciji pojave, prevashodno karcinoma grlića materice, ali infekcija HPV virusom prouzrokuje i druge karcinome”, istakao je Latinović.

On kaže da je HPV virus jako prisutan jer se procjenjuje da je 80 odsto populacije u nekom životnom periodu zaraženo ovim virusom, te da se vakcinacijom praktično predupređuje pojava teških malignih bolesti.

“U Republici Srskoj godišnje od karcinoma materice oboli oko 200 žena, od kojih, nažalost, 50 godišnje umre. Prevalenca obolijevanja od karcinoma grlića materice u Srpskoj je 33 žene na 100.000 žena, prevalenca u Sloveniji koja je počela vakcinaciju prije desetak godina je sedam žena na 100.000 žena”, naveo je Latinović.

On je naglasio da se HPV vakcina primjenjuje već 15 godina i jako je pouzdana, nema neželjenih dejstava, ni prijavljenih problema kada je riječ o njenoj upotrebi.

Zamjenik predstavnika Populacionog fonda UN u BiH /UNFPA/ Marina Riđić rekla je novinarima da je u Republici Srpskoj dostupna najmodernija, devetovalentna vakcina.

“Očekujemo da će zdravstveni radnici, prosvjetari i roditelji prepoznati važnost vakcinacije protiv HPV virusa”, rekla je Riđićeva.

Ona kaže da je u srcu njihovog mandata borba protiv raka grlića materice i da je u tom nastojanju vrlo značajna dostupnost HPV vakcine u domovima zdravlja širom Republike Srpske.

“Vakcinacija je jedini, najefikasniji i svjetski dokazano najbolji način za prevenciju svih oblika raka grlića materice i globalni je cilj da do 2030. godine 90 odsto djevojčica u svijetu bude vakcinisano HPV vakcinom”, navela je Riđićeva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i uz podršku Kancelarije UNFPA u BiH organizovalo je predstavljanje vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Bijeljini, koje je održano u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...

Dnevni horoskop za 29. mart

OVAN Posao: Previše stvari ste ostavili da završite baš poslednjeg dana u nedelji. Ubuduće bolje planirajte svoje vreme. Ljubav: Ako želite da...