U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

Datum:

Share post:

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH.

Upravo se član 8.1 HDZ-ovog prijedloga odnosi na izbor članova ove institucije.

„Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine“, ističe se.

Potom se detaljno opisuje način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

„Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Biće izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov“, navedeno je u HDZ-ovom prijedlogu izborne reforme.

U slučaju da „hrvatski kandidat nije izabran u skladu sa prethodnim odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dva od pet pomenutih kantona“.

„Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov“, navodi se.

Ukoliko ni to nije ispunjeno onda je, kako piše u HDZ-ovom prijedlogu, izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u FBiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednom od tih pet kantona.

„Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u FBiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov“, istaknuto je u prijedlogu, prenose federalni mediji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

DANAS Lazareva subota i Vrbica

POVEZANE VIJESTI

DANAS Lazareva subota i Vrbica

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznike Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu i Vrbicu. Praznik Lazareva subota uspomena je...

Rukometaši Bijeljine dočekuju Kozaru iz Gradiške

Rukometaši Bijeljine dočekaće Kozaru iz Gradiške u derbiju 19. kola "m:tel" Prve lige Republike Srpske u subotu sa...

U Srpskoj rođena 31 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 31 beba, 18 djevojčica i 13 dječaka. Najviše beba rođeno...

VRIJEME DANAS toplije i sunčano

Ujutru pretežno vedro, oko reka i po kotlinama ponegde prolazna magla. Tokom dana toplije i sunčano uz malu...