U planu otvaranje matematičkog smjera u Gimnaziji"/>

U planu otvaranje matematičkog smjera u Gimnaziji

Datum:

Share post:

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je organizovan sastanak predstavnika Gradske uprave, srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore, i Zanatsko-preduzetničkog uduruženja „Preduzetnik“ na kojem je razgovarano o upisnoj politici u srednje škole na području Grada za školsku 2019/2020. godinu.

U Bijeljini će naredne godine 977 učenika biti upisano u srednje škole i za njih će biti dovoljno mjesta u 41 odjeljenju sa po 24 učenika. Školski odbori usvajaju planove upisa, a prijedlog upisne politike neophodno je uputiti resornom Ministarstvu do kraja ove godine.

– Prošle godine, na osnovu zaključka sa sastanka o upisnoj politici upisano je novo odjeljenje za obrazovanje frizera – podsjetila je šef Odsjeka u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti LJubica Mlađenović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić je istakao da postoje zahtjevi da se otvore novi smjerovi grafičara i mesara, a realizacija ovih ideja se očekuje u narednoj godini.

– Prilikom formiranja plana upisa sve škole su dužne da obrazlože svoje prijedloge i zahtjeve resornom Ministarstvu. Sve škole moraju da sprovedu anketu o interesovanju učenika, a važne su i konsultacije sa Gradskom upravom, Privrednom komorom i udruženjima iz ove oblasti – pojasnio je Đurić, ističući da je trenutno vidljivo povećanje intereseovanja za zanatska zanimanja.

On je naveo da je u planu i otvaranje novog matematičkog smjera u Gimnaziji.

Direktor filijale Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini Siniša Kajmaković naveo je da je trenutno jedan od velikih problema sa kojim se suočavaju pasivna radna snaga.- Neophodno je da se ova lica evidentiraju i obrišu sa evidencije Zavoda, s obzirom na to da su oni tu samo zbog zdravstvenog osiguranja, a ne stvarne želje za poslom, a zbog njih se stvara pogrešna slika kada je riječ o realnoj potrebi za određenim zanimanjima na području Grada – smatra Kajmaković.

Direktor područne Privredne komore Bijeljina Slavica Marković navela je da privrednici sa područja Grada insistiraju na povećanju broja radničkih zanimanja.

– Našoj privredi su potrebni kvalifikovani radnici – istakla je Markovićeva.Izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik" Milorad Stević naglasio je da su, prema analizama ovog Udruženja, deficitarna građevinska zanimanja, varioci, grafičari, mehatroničari, mesari, kuvari, konobari, poslastičari i tekstilci.

– Smatramo da Grad ima potrebu za osnivanjem odjeljenja tekstilaca, jer bi ti učenici, prema našim procjenama, mogli vrlo lako naći posao. Takođe, u Bijeljini postoji veliki broj poslastičarnica, a poslastičari se ne obrazuju u našim školama – skrenuo je pažnju Stević.

Izvor: Gradska uprava

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BABALJ, SDS: Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret

"Republika Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret. Moje mišljenje je da je danas Srpska,...

UGLJEVIK: Perić i Lazić uručili novu opremu za FK „Budućnost“ iz Ravnog Polja (foto)

NOVA OPREMA ZA FK „BUDUĆNOST“ IZ RAVNOG POLjA Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić,  zajedno sa  predsjednikom  Skupštine opštine Zoranom...

ŽRK “RADNIK” IZ BIJELJINE KORAK BLIŽE TITULI

ŽRK "RADNIK"- ŽRK "BORAC" 30:29 (17:16) U derbiju kola 1.lige Republike Srpske za žene, koji je danas odigran u...

Episkop Fotije u Ugljevičkoj Obriježi: Duhovna radost Božjeg naroda

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da su post i molitva potrebni svima te da se treba...