Pronađene dječije lutke opasne po zdravlje

Datum:

Share post:

Zdravstvena inspekcija gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove utvrdila je kod šest uzoraka dječijih igračaka da nisu bezbjedni i da sadrže hemijsko jedinjenje dietilheksil ftalat iznad dopuštenih količina.

– Ovo je utvrđeno prilikom uzimanja uzoraka na sadržaj ftalata u dječijim igračkama i proizvodima za djecu, na osnovu fizičko-hemijskih i laboratorijskih ispitivanja i stručnog mišljenja Javne zdravstvene ustanove Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – saopšteno je u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Sporni proizvodi su:

1. SHIMMER and Shine, tip/model (PL018),

2. LIL SISTERS, tip/model (NO. 556A),

3. MOXIE girlz, tip/model (NO. QT603),

4. FASHION-FLASHING enter girl, tip/model (NO. T2068),

5. CHEN FENG, tip/model  (NO. CF1207),

6. DOC Mc Stuffins, tip/model  (NO. D171).

Sve lutke u kojima su pronađeni ftalati u koncetraciji većoj od dozvoljene su uništene.

Iz ovog Odjeljenja podsjećaju da je Gradska uprava Grada Bijeljina jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja svake godine izdvaja sredstva za hemijsku analizu sadržaja ftalata u dječijim igračkama i proizvodima za djecu.

Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...