U NB “Filip Višnjić“ otvorena izložba “Novo čitanje Petra Kočića“

Datum:

Share post:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina organizovala je izložbu pod nazivom „Novo čitanje Petra Kočića“ i promociju dvije knjige koje govore o ovom srpskom književniku i političaru.

„Ovu izložbu i predstavljanje knjiga realizujemo u saradnji sa Narodnom bibliotekom i muzejskom zbirkom Zvornik koje su ustvari i pripremile ovu izložbu i ovo je praktično osma izložba o Kočiću koju organizuju naše kolege iz Zvornika, a oni su bili i izdavači ove dvije knjige. Mislili smo da je ovo najbolja prilika da, nakon Kočićevih dana koji su nedavno završeni u Banjaluci, napravimo jednu bilješku, pominjanje ovog sjajnog srpskog književnika i političara u Bijeljini“, rekao je direktor Biblioteke Jovan Cvjetković.

Negosava Stjepanović, direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik, istakla je da se Međunarodni dan pismenosti obilježava od 1966. godine i da je cilj da se svjetskoj javnosti ukaže na probleme nepismenosti koja je rasprostranjena širom svijeta.

„Prema nekim podacima Agencije za statistiku, u BiH živi oko 90.000 nepismenih ljudi. Zbog toga, obaveza i misija bibliotekara je da svakodnevno podsjećamo na značaj pisma, pismenosti i opismenjavanja, ali i na značaj jezika. U saradnji sa bijeljinskom Narodnom bibliotekom, ove godine obilježavamo Međunarodni dan pismenosti podsjećanjem na Petra Kočića, velikana, vanvremenskog pisca koji je pomjerio granice srpske književnosti. Kroz svoj rad se borio za slobodu srpskog naroda i naroda BiH, već i za očuvanje srpskog jezika – preko planine, ispod planine, kroz maglu i mećavu, Petar Kočić nas upoznaje sa svojim sjajnim junacima svojim jedinstvenim, sjajnim, narodnim, srpskim jezikom“, rekla je Stjepanovićeva.

Izložbu je otvorio zamjenik Gradonačelnika Marko Mihajlović, a izložba će za posjetioce biti otvorena do kraja septembra uz primjenu svih preporučenih zdravstvenih mjera.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIĆEVIĆ SA RADNIKOM ovladao odbojkom BiH: Od ovoga nismo mogli više uraditi

Odbojkaši Radnika iz Bijeljine odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. U finalu su sa 2:0 bili bolji...

Stanivuković uručio kartice za BESPLATAN JAVNI PREVOZ za još 1.100 penzionera

U Banjaluci je i danas nastavljena podjela doživotnih besplatnih kartica za javni prevoz za penzionere i osobe starije...

DAKIĆ, PUTEVI SRPSKE: Višemilionska ulaganja u Čelincu, počela izgradnja mosta preko rijeke Ukrine

– U Staroj Dubravi kod Čelinca danas je ozvaničen početak izgradnje novog mosta na rijeci Ukrini, a vrijednost...

Novi izborni zakon BiH i vladajuća koalicija pred istekom roka

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra ove godine, biće raspisani...