U Bijeljini večeras svečano otvoren treći Međunarodni kongres HISPA – “Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa“ (foto, video)

Datum:

Share post:

Večeras je svečano otvoren treći Međunarodni kongres HISPA pod ovogodišnjim nazivom „Zaštita srca i krvnih sudova – svjetski rezultati u regionalnom okruženju – uspjeh HISPA programa“. Kongres je organizovan zajedničkom saradnjom Udruženja Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga – HISPA, JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje – ISVH”.

HISPA se održava drugi put u Bijeljini.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi”, istakao je na otvaranju Kongresa da je zadovoljstvo biti dio ovakvog Međunarodnog skupa. Maksimović je iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Vlade Republike Srpske, ministru Šeraniću, profesoru Tasiću, predsjedniku Hispe, bez čije pomoći, kako kaže, ne bi bilo moguće ostvariti sve zacrtane ciljeve.

“Već posljednjih nekoliko godina svjedoci ste da Bijeljina postaje prepoznatljiva na međunarodnoj mapi kao centar medicinskih kongresa.  Po ovom broju ljudi koji su večeras prisutni iz raznih dijelova svijeta, svjetskih priznatih i poznatih naučnika, svjetskih eksperata, siguran sam da ćemo donijeti dobre zaključke, preporuke i da će kongres biti uspješan”, rekao je prof. dr Maksimović.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, čestitao je udruženju HISPA, Međunarodnom udruženju za vaskularno zdravlje i Bolnici “Sveti Vračevi”, s obzirom da po treći put organizuju veličanstven kongres, koji svake godine ima značajnu važnost u medicine.

“Ove godine cilj je prevencija nezaraznih bolesti, prije svega onih koji se tiču kardiovaskularnog zdravlja, ali i promocije samog zdravlja. Kongres okuplja i veliki broj specijalista porodične medicine, ali svakako i specijalista iz kardiologije i drugih grana internističkih specijalnosti, tako da se na jednom mjestu interdisciplinarno obrađuju teme koje se sreću svakako kod naših pacijenata i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Šeranić, te dodao da je važno da se na ovakvim skupovima donesu zajednički prijedlozi i zajednička rješenja za dobrobit svih.

Prof. dr. Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskulne bolesti Dedinje i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga HISPA, izrazio je veliko zadovoljstvo što se po drugi put u Bijeljini, a po treći put u Republici Srpskoj, organizuje Međunarodni kongres Hispa.

Na samom početku obraćanja, prof. Tasić zahvalio se profesoru doktoru Zlatku Maksimoviću na, kako kaže, nevjerovatnom duhu, energiji i fantastičnom smislu za organizaciju koju je pokazao.

“Naime, mi ćemo sada, po drugi put u Bijeljini, prisustovati jednom vrhunskom stručnom i naučnom skupu gdje smo okupili skoro hiljadu lekara i sestara iz preko 15 zemalja i gdje smo praktično pokazali da se i u regionima Republike Srpske i u ovom sjajnom gradu može organizovati jedan međunarodni veliki naučni skup. Posebno bih hteo da istaknem da ćemo u naredna tri dana imati veliki broj profesora, akademika, međunarodnih stručnjaka koji će dati odgovor na najvažnija pitanja, a najvažnija pitanja su upravo pitanje vezana za faktore rizike i kardiovaskularnu prevenciju. Posljednjih 12 godina što je HISPA uradila u regionu je zaista jedan regionalni uspeh sa svetskim rezultatima koji smo potvrdili i na drugim međunarodnim kongresima organizovanim u Evropi i svetu”, rekao je profesor doktor Tasić.

Profesor Milan Nedeljković, predsjednik Srpskog lekarskog društva, koje je inače najstarija krovna organizacija svih doktora medicine i doktora stomatologije, osnovana 1872. godine, istakao je da je velika čast prisustvovati ovakvom događaju koji je ujedno prilika da se razmjene iskustva i stvore nove ideje. Za direktora Maksimovića, Nedeljković je imao samo riječi pohvale za izvanrednu organizaciju, kako kongresa Hispa, tako i rada u bijeljinskoj Bolnici.

“Hispa je jedna organizacija zdravstvena koja je ponikla u Republici Srbiji i meni je drago da se ovdje po treći put organizuje međunarodni sastanak. Hispa se bavi hipertenzijom, anginom pektoris, prevencijom i lečenjem najvažnijih bolesti i obolenja u kardiologiji. Ja sam interventni kardiolog i prevencija je mnogo važna, važnija  od direktnog lečenja u sali. U Bijeljini je otvorena angio sala, imate Zlatka Maksimovića koji je izuzetan generalni direktor koji je napravio takvu organizaciju, da imate još jednu angio salu, da se može lečiti akutni infarkt. Takođe, imate elektrofiziologiju koja je možda, zahvaljujući Zlatku Maksimoviću i doktorima ovdje koji rade, najbolja u Republici Srpskoj, a možda i u Federaciji, rame u rame sa elektrofiziologijom koja se radi i u Kliničkom centru gde ja radim i na VMA i u bolnici Dedinje”, rekao je Novaković.

Dr Jirar Topouchian, generalni sekretar svjetskog udruženja za vaskularnja oboljenja, istakao je da mu je drago što učestvuje na Međunarodnom kongresu, upravo zbog bolje saradnje u regionu, ali šire.

“Hispa program je veoma interesantan zbog toga što je bitan personalni pristup čoveku, odnosno, pacijentu, kako da se poboljša njegovo zdravstveno stanje sa gledišta kardiologije. Sada kada je aktuelna veštačka inteligencija, mnogo je lakše pristupiti svakom pacijentu i omogućiti mu bolji tretman za lečenje”, rekao je dr Jirar Topouchian.

Međunarodni kongres Hispa održava se i tokom vikenda, kada se očekuje prisustvo još nekoliko eminentnih ljekara iz Evrope i svijeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je pravedni i mnogostradalni Sv. Jov

Sveti pravedni Jov bejaše iz plemena Avraamova; življaše u zemlji Uzu, u Arabiji. Jov beše čovek istine, besprekoran,...

U Srpskoj rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam dječaka i sedam djevojčica, rečeno je...

Promjena vremena u Srpskoj: Pljuskovi sa grmljavinom, moguće nepogode!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su uz naoblačenje sa zapada od sredine dana očekuju pljuskovi sa...

Dnevni horoskop za 19. maj

Pogledajte šta su vam zvijezde spremile danas. OVAN (21. 3 - 20. 4) Napeti aspekti Meseca sa vašim vladaocima Marsom...