BIJELJINA: Predstavljen projekat “Šansa za IT početak” (foto)

Datum:

Share post:

U Gradskoj upravi je danas predstavljen projekat „Šansa za IT početak“, koji ima za cilj unapređenje i usklađivanje kvaliteta nastave srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Projekat „Šansa za IT početak“ se provodi u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH)” kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a.

Cilj je da se pokrene realizacija projekata koji doprinose implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja BiH i koji doprinose realizaciji principa „Niko ne smije biti isključen“.

Program uključuje osam jedinica lokalne samouprave i tri kantona u BiH, koji su odabrani kao lideri u BiH, kada je riječ o dostizanju održivog razvoja.

U ime Grada Bijeljina, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, kao koordinator programa za Bijeljinu, aplicirao je sa dva projekta za sufinansiranje i oba su odobrena.

Govoreći o partnerskom učešću Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u ovom projektu, direktor Milenko Maksimović je istakao važnost istog za ovu obrazovnu ustanovu, jer će nastavni kadar, putem obuka iz oblasti informacionih tehnologija unaprijediti svoje znanje, a isto prenijeti učenicima.

– Za našu školu je veoma važno opremanje računarskih kabineta – 30 računara i 2 „pametne“ table će učenicima biti od velike koristi, te doprinijeti unapređenju nastavnog plana i programa – rekao je Maksimović i podsjetio da do sada učenici nisu imali praktičnu nastavu iz oblasti informacionih tehnologija kod poslodavaca, te da će putem ovog projekta i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture učenicima biti omogućena savremena praktična nastava kod poslodavaca.

Filip Božić iz Kabineta Gradonačelnika je rekao da će projekat biti realizovan putem partnerstva sa kompanijom Elephant solutions i Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“, te da će jedan od rezultata biti opremanje dvije učionice, IT kabineta, u ovoj školi i omogućeno obavljanje stručne prakse. Grad Bijeljina je za ovu svrhu izdvojio više od 28.277,98 KM, dok je švedska vlada izdvojila 60.089,60 KM.

– U vremenu velikih tranzicija i brzog razvoja vještačke inteligencije projekti poput ovoga su od velike važnosti, kako bismo buduće stručnjake što bolje pripremili za tržište rada – naglasio je Božić.

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, Ankica Todorović je pojasnila da je danas održan prvi sastanak projektnog tima koji radi na realizaciji projekta „Šansa za IT početak“ koji će biti realizovan u sklopu programa koji finansira švedska vlada, uz saradnju sa UNDP-om i UNICEF-om.

– Riječ je o projektu koji će unaprijediti nastavni proces na smijerovima na kojima se školuju budući IT stručnjaci. Partnersvo je sklopljeno sa Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“ i IT kompanijom Elephant solutions, a podrazumijeva brojne aktivnosti – modifikacija nastavnog plana i programa za informatička zanimanja u saradnji sa privatnim IT kompanijama, u skladu sa potrebama tržišta, jačanje kapaciteta profesora i učenika, unapređenje uslova za izvođenje IT praktične nastave u Tehničkoj školi kroz savremeno opremanje dva IT kabineta, organizovanje praktične nastave kod poslodavaca, a sve u cilju adekvatnog odgovora, u skorijoj budućnosti, na zahtjeve tržišta – kazala je Todorović i dodala da se nada da će Bijeljina biti primjer primjer ostalim lokalnim zajednicama kako treba unaprijediti nastavni proces.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...