Danas je u Bijeljini otvorena manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“ koja će trajati od 5. do 23. septembra na Gradskom trgu. Cilj manifestacije je da se skrene pažnja na značaj očuvanja kulturne baštine i narodnog stvaralaštva.

„Učesnici manifestacije dolaze iz našeg grada, razni kreativci i zanatlije, a ponosna sam što imamo i goste iz Šapca, Loznice, Banje Koviljače i drugih gradova Srbije. Današnji prvi dan više smo posvetili hrani, tako da su tu štandovi takmičarskog karaktera posvećenih hrani. Imamo i nagrade za domaćinsku trpezu i najljepši slavski kolač. Polako izumiru svi zanati, pogotovo stari, ali moramo da se trudimo da što više podučimo mlade koliko je naša kulturna baština bogata i šta je to što moramo da sačuvamo. Mislim da možemo uspjeti da sačivamo našu tradiciju ako se dovoljno potrudimo“, rekla je Cvija Krajišnik, organizator.

Dragan Tešić iz Turističke organizacije Grada Bijeljina objasnio je da su imali želju da objedine četiri manifestacije koje se u septembru održavaju u Bijeljini, tako što će oživjeti trg i učiniti ga interesantnim za posjetioce.

„Svih 17 dana ovdje će od 16.00 do 22.00 časa da radi radionica, a u narednom periodu imaćemo niz drugih sadržaja koji će biti propratni – muzički koncerti, veče poezije. Dolaziće društva iz Loznice, Brčkog, Bijeljine… Pripremili smo bogat sadržaj koji je nastavak rada Turističke organizacije Grada Bijeljine iz prethodnog perioda“, istakao je Tešić.

Manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“ prvi put u Bijeljini (foto)

Savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Radiša Petrović prisustvovao je svečanom otvaranju Manifestacije i rekao da je Gradska uprava tu da podrži ovakve manifestacije, ali i zanatlije i sve one koji žele da očuvaju našu tradiciju.

„Zaista lijep i sadržajan program koji nas očekuje u narednim danima na Gradskom trgu koji za prioritet ima očuvanje i promociju naše kulture, tradicije i običaja. Imaćemo priliku da vidimo tradiciju ne samo Bijeljine i Semberije, nego i drugih krajeva RS i Srbije“, rekao je Petrović i pozvao Bijeljince da u narednim danima posjete Gradski trg ispunjen kvalitetnim programom.

Manifestaciji je danas prisustvovala i prijateljska Turistička organizacija Loznice, zajedno sa osam udruženja sa područja ovog grada.

„Sva naša udruženja su došla sa svojim rukotvorinama. Dugo godina sarađujemo sa Turističkom organizacijom Bijeljina, ali i sa udruženjima žena iz Bijeljine. Ovo je jedna od prilika da se sačuvaju stari zanati i običaji, a koristim priliku i da pozovem vaša udruženja da i ovoga puta učestvuju na našim manifestacijama, čime nastavljamo naše prijateljstvo i saradnju“, riječi su Slavica Stošić, TO „Loznica“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име