U Bijeljini organizovan Okrugli sto Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka, danas je organizovala Okrugli sto na temu Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih.

Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka rekao je da, što se tiče štednja u Evropskom dobrovoljnom fondu, do 100 KM je neoporezivo, što znači da se na taj iznos ne plaćaju porezi i doprinosi kada su u pitanju poslodavci, odnosno, kada bi svom zaposlenom povećao platu za 100 KM, poslodavac bi imao trošak oko 162KM, dok u ovom slučaju trošak do 100KM je zaista toliki.

„Mi smo počeli sa radom prije pet godina i do sada imamo oko 38.000 članova kojima poslodavci redovno uplaćuju penzijske doprinose. Što se tiče iznosa, odnosno visine, različiti su od poslodavca do poslodavca i variraju shodno mogućnostima poslodavca s obzirom da je ovo dobrovoljno i za zaposlenog i za poslodavca. Jedna od prednosti je da svako lice zajedno sa, ali i bez poslodavca može da štedi određeni dio svoje bruto plate do 100 KM“, rekao je Zečević.

Struktura partnera, odnosno poslodavaca koji uplaćuju za radnike, oko tri četvrtine poslodavaca je iz privatnog sektora, a tri četvrtine radnika je iz javnog sektora.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina rekao je da je problem nedostatak radne snage na ovom području i taj problem dobija na dinamici kako vrijeme odmiče.

„Šta su stvarni razlozi za to je poznato – krhka ekonomija u BiH, nizak nivo životnog standarda. Mi smo na otprilike 40% životnog standarda zapadnoevropskih zemalja. Tu je i nestabilno političko okruženje i čitav niz faktora koji dovode do situacije da sve veći broj radnika napušta ove prostore. Ovo je jedan od pokušaja da privrednim društvima na neki način ukažemo na određene mogućnosti koja zakonska rješenja u RS pružaju, a i da podsjetimo da nije samo neprestana borba za potragom za radnicima, već da treba da je okrenemo na jedan drugi način – da se zapitamo šta je to što činimo da zadržimo postojeće radnike“, objasnio je Savić.

Vladimir Krstić, finansijski direktor „Alumine“ Zvornik istakao je da je osnovna poruka programa dodatno osiguranje zaposlenih kroz privatne penzione fondove.

„Ovo je institut koji živi u regiji već duži niz godina i ovdje bi to trebalo da bude nešto što je predmet pažnje u narednom periodu, prvenstveno zato što su poreske olakšice na sami iznos davanja zaposlenima takve da je mnogo povoljnije u odnosu na platu gdje se obračunavaju svi porezi i doprinosi i poreski priznati rashodi. Postoje prinosi na samo ulaganje u investicione jedinice, što je u korist zaposlenih. Ovo je nešto što treba da bude dodatna stimulacija zaposlenima da ostaju u pravnim licima, odnosno da imaju dodatnu sigurnost kada odu u penziju – kada se povuku iz aktivnog rada, da pored podrške države imaju podršku i penzionih fondova“, objasnio je Krstić i dodao da ovo predstavlja i podršku državi, jer se novac generiše tako da se podržava funkcionisanja bilansa države.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...