U Bijeljini organizovan Okrugli sto Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka, danas je organizovala Okrugli sto na temu Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih.

Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka rekao je da, što se tiče štednja u Evropskom dobrovoljnom fondu, do 100 KM je neoporezivo, što znači da se na taj iznos ne plaćaju porezi i doprinosi kada su u pitanju poslodavci, odnosno, kada bi svom zaposlenom povećao platu za 100 KM, poslodavac bi imao trošak oko 162KM, dok u ovom slučaju trošak do 100KM je zaista toliki.

„Mi smo počeli sa radom prije pet godina i do sada imamo oko 38.000 članova kojima poslodavci redovno uplaćuju penzijske doprinose. Što se tiče iznosa, odnosno visine, različiti su od poslodavca do poslodavca i variraju shodno mogućnostima poslodavca s obzirom da je ovo dobrovoljno i za zaposlenog i za poslodavca. Jedna od prednosti je da svako lice zajedno sa, ali i bez poslodavca može da štedi određeni dio svoje bruto plate do 100 KM“, rekao je Zečević.

Struktura partnera, odnosno poslodavaca koji uplaćuju za radnike, oko tri četvrtine poslodavaca je iz privatnog sektora, a tri četvrtine radnika je iz javnog sektora.

TESTNA REKLAMA

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina rekao je da je problem nedostatak radne snage na ovom području i taj problem dobija na dinamici kako vrijeme odmiče.

„Šta su stvarni razlozi za to je poznato – krhka ekonomija u BiH, nizak nivo životnog standarda. Mi smo na otprilike 40% životnog standarda zapadnoevropskih zemalja. Tu je i nestabilno političko okruženje i čitav niz faktora koji dovode do situacije da sve veći broj radnika napušta ove prostore. Ovo je jedan od pokušaja da privrednim društvima na neki način ukažemo na određene mogućnosti koja zakonska rješenja u RS pružaju, a i da podsjetimo da nije samo neprestana borba za potragom za radnicima, već da treba da je okrenemo na jedan drugi način – da se zapitamo šta je to što činimo da zadržimo postojeće radnike“, objasnio je Savić.

Vladimir Krstić, finansijski direktor „Alumine“ Zvornik istakao je da je osnovna poruka programa dodatno osiguranje zaposlenih kroz privatne penzione fondove.

„Ovo je institut koji živi u regiji već duži niz godina i ovdje bi to trebalo da bude nešto što je predmet pažnje u narednom periodu, prvenstveno zato što su poreske olakšice na sami iznos davanja zaposlenima takve da je mnogo povoljnije u odnosu na platu gdje se obračunavaju svi porezi i doprinosi i poreski priznati rashodi. Postoje prinosi na samo ulaganje u investicione jedinice, što je u korist zaposlenih. Ovo je nešto što treba da bude dodatna stimulacija zaposlenima da ostaju u pravnim licima, odnosno da imaju dodatnu sigurnost kada odu u penziju – kada se povuku iz aktivnog rada, da pored podrške države imaju podršku i penzionih fondova“, objasnio je Krstić i dodao da ovo predstavlja i podršku državi, jer se novac generiše tako da se podržava funkcionisanja bilansa države.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KOŠARKAŠI BIJELJINSKE BUDUĆNOSTI SLAVILI NAKON PRODUŽETKA U ISTOČNOM SARAJEVU

Košarkaši Budućnosti savladali su Slaviju u Istočnom Sarajevu 96:90 poslije produžetka u utakmici 5. kola prvenstva BiH. Kasnio je...

MUSTAFA GRADAŠČEVIĆ, SDA: “Poslanici Pokreta za državu (SDP, BHZELENI, DF) IZDALI STE I PRODALI povjerenje onih ljudi koji su vam povjerili svoje glasove“

FB status kandidata SDA, u okviru Pokreta za državu na predhodnim Opštim izborima Mustafe Gradaščevića iz Bijeljine –...

Dresovi Ujedinjene Srpske hit u Kataru (foto, video)

Svjetsko prvenstvo u Kataru ovih dana je u centru pažnje čitave planete. https://youtu.be/2_xPqgpGh6M I dok fudbalska reprezentacija Srbije, na žalost...

TRIVIĆEVA IZOSTALA Borenović i Stanivuković sa odbornicima i poslanicima: Usvajamo pobjedničku taktiku za naredne izbore (foto)

Rukovodstvo PDP-a sa vidnim izostankom Jelene Trivić danas se okupilo na ručku. Sve su objavili i na društvenim...