U Bijeljini održana promocija knjige „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ (foto, video)

Datum:

Share post:

Knjiga „Tuzla-zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ predstavljena je večeras u bijeljinskom Centru za kulturu gdje se okupio veliki broj posjetilaca kako bi se upoznali sa ovim izuzetno dragocjenim i bogato dokumentovanim djelom o srpskom stradanju.

Među brojnim posjetiocima bio je i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji je istakao da je ova knjiga svojevrsna presuda za zločince i trajni dokument za istinu i pravdu i koji dokazuje da istoriju ne pišu presude već da se ona piše u knjigama.

On je naglasio da sam naziv knjige šalje dvije poruke, da su se u Tuzli dešavali strašni zločini nad srpskim narodom, počev od Tuzlanske kolone, te da je taj zločin ostao nekažnjen.

Kojić je naveo da u tome vidi značaj i potrebu da nastane ova knjiga kako zločini koji su se dešavali nad srpskim narodom ne bi otišli u zaborav i da se vidi da pravosudne institucije koje svoj posao nisu radile u skladu sa pravnim standardima i normama, počev od Haškog tribunala, a kasnije pravosuđa BiH nisu te koje pišu istoriju.

On je zahvalio Zavičajnom udruženju Tuzlaka za koje je rekao da su uložili veliki napor da knjiga nastane, te naveo da se iz ovog djela može vidjeti kako vladine institucije, nevladin sektor i Srpska pravoslavna crkva zajedno mogu da naprave jedno tako bitno djelo.

„Veoma je bitno da ona postane sastavni dio biblioteka u Republici Srpskoj što će i biti obaveza nas izdavača da ih dostavimo u biblioteke“, rekao je Kojić novinarima u Bijeljini.

Knjiga je objavljena u godini u kojoj se navršavaju tri decenije od egzodusa srpskog naroda tuzlanske regije, a svjedoči o zločinu nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u Tuzli 15. maja 1992. godine i stradanju srpskog naroda tuzlanske regije tokom 20. vijeka.

Ispred izdavačke kuće Eparhije zvorničko-tuzlanske „Sinaj“ protođakon Bojan Čečar rekao je da je ovo je samo kap u moru stradanja koje je srpski narod doživljavao, ne samo na teritoriji tuzlanske regije, nego na svim područjima Balkana gdje žive Srbi.

Prema njegovim riječima, glavna tema ove studije jeste stradanje vojnika tog kobnog dana na Brčanskoj malti, koji nije jedini u istoriji već zapravo pokazuje kontinuitet, genezu koja se Srbima ponavlja opet i opet i uvijek na isti način.

On je dodao da je potrebno da srpski narod razvija prijeko potrebnu kulturu sjećanja, jer bi bez nje slijedio opet isti niz sličnih stradanja i događaja kakve su proživljavali i doživljavali naši preci.

Čečar je naveo da je večerašnji povod za okupljanje, izdavanje dokumentarne studije „Tuzla-zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ koja je prva knjiga u nizu edicije „Svjedoci stradanja“.

Jedan od priređivača Saša Mirić rekao je da je ova publikacija jedan od dokaza i svjedočenja o stradanju pripadnika JNA 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti Tuzli i dokaza i svjedočenja o stradanju srpskog naroda tuzlanske regije, kako u posljednjem ratu od 1992. do do 1995. godine, tako i kroz cijeli 20. vijek.

Ovaj publicista i istoričar podsjetio je da je u ratu je stradalo ukupno 1.265 Srba tuzlanske regije, a prognano je oko 80.000 Srba sa tog prostora.

„U pogovoru ove knjige naveden je jedan zaključak gdje se kaže da je krvavi 15. maj 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli i poruka Srbima tuzlanske regije `Idite odavde, ovdje za vas više nema života, sleduje vam ništenje i smrt`. Nažalost, tako je bilo jer je poslije stradanja pripadnika JNA na Brčanskoj malti, gdje su poginula 54 vojnika, uslijedio egzodus srpskog naroda“, rekao je Mirić.

On je dodao da ni tri decenije nakon ove golgote srpskog naroda i JNA u Tuzli pravde za žrtve nema, nema kazne za zločince, a ova knjiga je na neki način vapaj za pravdom.

„Ova knjiga je nastala u sabornom djelovanju naših institucija, naše crkve i Zavičajnog udruženja Tuzlaka, izniklog iz naroda. Pokušavamo da njegujemo sjećanje na naše žrtve i kroz to sjećanje da opomenemo buduće generacije kako se stardanje srpskog naroda više nikada ne bi ponovilo“, kaže Mirić.

Izdavači knjige „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banjaluka i Izdavačka kuća Eparhije zvorničko-tuzlanske „Sinaj“.

Ovo je prva knjiga u ediciji „Svjedoci stradanja“ čiji je zadatak da prikupljanjem i publikovanjem istorijske dokumentarne građe o stradanjima srpskog naroda tuzlanske regije doprinese njegovanju kulture sjećanja da se ne bi dogodila nova stradanja.

Pokrovitelji knjige „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ su Vlada Republike Srpske, Eparhija zvorničko-tuzlanska i grad Bijeljina.

Potpisnici za izdavače su protojerej Vaso J. Popović ispred Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, Dragan Lukač ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milorad Kojić ispred Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i protođakon Bojan Čečar ispred izdavačke kuće Eparhije zvorničko-tuzlanske „Sinaj“.

Priređivači ove knjige su Pero Spasojević, Petar A. Vujičić, Saša Mirić i Milan Minić, recenzenti su Latinović, Vranješ i protođakon Čečar, a lektori i korektori su profesori Jelina Đurković i Nina Ćeklić.

Dizajn, grafičku pripremu i prelom teksta uradio je Saša Mirić, a knjiga je odštampana u štampariji „Eurografika“ Zvornik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...