Povodom Svjetskog dana porodice, 15.maja, danas je u Bijeljini u Galeriji Centra za kultutru “Semberija” održana panel diskusija pod nazivom „Porodica u fokusu: Diskusija, dubina, djelovanje“ u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Bijeljina.

Kroz panel je omogućena razmjena ideja, iskustava između stručnjaka, roditelja, djece i organizacija koje se bave porodičnim pitanjima.

Marko Nikolić, izvršni direktor Dječjeg kulturnog centra poželio je dobrodošlicu svima, te istakao da je Dječji kulturni centar uvijek imao za cilj da podržava sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje djece.

„Pored naših drugih projekata kao što su „Djeca pjevaju Semberiji“ i „Dječja mašta može svašta“, odlučili smo da pokrenemo i panel, simbolično na Dan porodice, kako bi ukazali na probleme sa kojima se savremena porodica danas nosi, da probamo da donesemo neke zaključke kako da na neki način izolujemo loš utiecaj tehnologije, kako da više roditelje približimo djeci i njihovoj međusobnoj komunikaciji“, rekao je Nikolić, te dodao da do kraja mjeseca maja planiraju još dva panela koji će se odnositi na razvoj djeteta, zaštitu djece na internetu i uticaj korištenja tehnologija na razvoj djeteta.

Darko Marković, specijalista ginekologije i akušerstva, istakao je da je u prošloj godini u Republici Srpskoj evidentirano oko 300 namjernih prekida trudnoće, odnosno, abortusa. Taj broj je, kako kaže, daleko veći u stvarnosti.

„U prošloj godini u Republici Srpskoj je rođeno negdje oko 8.800 djece. Pali smo ispod te magične cifre, 10.000 živorođene djece, a umrlo je u prošloj godini oko 13.300 ljudi. Znači, u Republici Srpskoj smo negdje oko 4500 u minusu, što znači da se za 10 godina izgubi negdje oko 44.000 ljudi samo po tom osnovu niske stope nataliteta. U Republici Srpskoj je stopa nataliteta 1,19, a da bi bila prosta reprodukcija, mora se roditi najmanje dvoje djece“, kaže dr Marković.

Doktor Marković ističe da je izuzetno značajno da pregledima tokom trudnoće prisustvuju oba roditelja, kako bi zajedno uživali u formiranju ploda, odnosno, bebe, jer se na taj način stvara zajednička psihofizička podrška, koja je jedan od uslova za stabilnu porodicu u budućnosti.

„Ne razumijem zašto se to ne radi u nekim drugim ustanovama, u državnim ustanovama, u dispazerima za žene. Oba rotelja imaju pravo da prisustvuju, kada je normalna trudnoća, ultrazučnom pregledu i da zajedno učestvuju u praćenju te trudnoće i odrastanju tog zametka do samog porođaja. Evo, i jedna pohvala, u bijeljinskoj bolnici na ginekološkom odjeljenu može da prisustvuje i muška osoba, odnosno, otac djeteta može da prisustvuje porođajo i to je besplatna usluga“, rekao je dr Marković.ž

Psihijatar, dr. Aleksandar Radosavljević, zaposlen u bijeljinskoj Bolnici istakao je da je naša regija još uvijek u otporu od „rasturanja“ porodičnih vrijednosti. Još uvijek se, bar djelimično, poštuju porodične vrijednosti.

„Porodice su danas sve više otuđene jedne od drugih, najviše zbog te potrebe za sticanje egzistencije gdje roditelji nemaju vremena za djecu, ali je fenomen u zadnje vrijeme da i djeca sve manje imaju vremena za roditelje, jer su toliko okupirani iza ekrana digitalnih uređaja da kada im postavimo pitanje šta se dešavalo danas, što ima novo u školi, oni nemaju vremena da sklone oči sa tog ekrana. Najčešće te kratke riječi i rečenice bivaju odgovori na pitanja porodice što se dešava. Djeca kroz taj neki novi život i način života prosto se otuđe od ukućana, te možemo reći da je to jedna vrsta problema sa kojima se danas suočavamo. To je jedan novi stil života koji se pojavio unazad desetak godina sa razvojem društvenih mreža i sa razvojem digitalnih tehnologija koje su danas svima dostupne“, objašnjava dr Radosavljević.

Doktor Radosavljević ističe da je najlakše kritikovati djecu, ali se treba zapitati kakva bi mi djeca bili da živimo u svijetu kad nam je dostupno.

„Ja bih tu malo oprezno kritikovao i djecu, i roditelje, i porodice koji se suočavaju sa većim problemima otuđenja jednih od drugih. U našoj regiji je porodica i uopšte narod opstao ne otuđenjem jednih od drugih, već upravo okupljanjem oko jednog ognjišta, pa smo imali porodice sa tri, četiri generacije, a sad imamo porodice gdje svaka generacija gleda samo da bježe jedni od drugih. Tako da bih ja rekao da su problemi sa kojima se današnja porodica suočava slojeviti, multidimenzionalni, ali smatram da mi još uvijek poštojemo te prave vrijednosti i da nije sve izgubljeno“, naglasio je dr Radosavljević.

Na današnjem panelu učestvovao je veliki broj zdravstvenih radnika, prosvjetnih, kao i iz drugih oblasti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име