U Bijeljini održan stručno-naučni skup bibliotekara – „Bibiliotekarstvo pred novim izazovima“ (video)

Datum:

Share post:

U organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske i Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, danas je Etno selu „Stanišići“ počeo stručni-naučni skup bibliotekara pod nazivom “Bibliotekarstvo pred novim izazovima“.

Željana Arsenović, direktor JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“, istakla je da je u resoru bibliotekarstva, izuzetno važna saradnja i sastajanje, kako bi razmjenili informacije.

„Veoma je važno da sarađujemo, da čujemo kakve inovacije imamo u oblasti bibliotekarstva i na koji način možemo našim korisnicima približiti knjigu. Trenutno radimo na automatizaciji knjižnog fonda, na digitalizaciji knjižne građe kako bi svim korisnicima omogućili onlajn pristup knjigama, kako bi od kuće vidjeli da li imamo određeno gradivo koje im je potrebno ili knjigu“, rekla je Arsenović, te dodala da je ulaganje u kulturu jedno od najvažnijih i „najisplativijih“, jer na taj način najmlađe generacije stiču naviku da posjećuju biblioteku.

Ljiljana Knežević, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske, rekla je da je cilj održavanja stučno-naučnih skupova, zapravo stručna edukacija bibliotekara.

„Nastojimo da biblioteke postanu mjesto dostupno svima. U toku današnjeg dana registorvano je oko 220 učesnika, a očekujemo da će taj broj biti i veći. Imamo kolege iz regiona, iz BiH, Brčko distrikta, Crne Gore, Srbije, odnosno, iz svih tipova biblioteka“, kaže Knežević.

Gordana Stokić Simončić, upravnik katedre na Filološkom fakultetu u Beogradu, naglasila je da svako okupljanje potreba da se bibliotekari podsjete visokih standarda koje profesija nameće, kako bi se smanjio jaz koji postoji u odnosu na međunarodne norme.

„Bibliotekarstvo je na međunarodnom planu izuzetno dobro uređena profesija, što možda sa naše distance možda i ne deluje tako. Ono što je odavde teško uočljivo je da je to struka i profesija koja je u ekspanziji i koja je među društvenim delatnostima u javnom sektoru zapravo postala sve više prestižna. Ovde sam da podsetim na visoke standarde i na sredine u kojima 70% lokalnog stanovništva čini korisnike biblioteka za razliku od naših 6-9%“, kaže Stokić-Simončić.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Grada Bijeljina, istakao je da je današnji skup prilika da se razmjene iskustva, te da se unaprijedi rad biblioteka.

„Pisana riječ je veoma važna, jer modernizacija pisane riječi i njena pristupačnost najmlađim generacijama je vjerovatno jedna od novih izazova“, kaže Ostojić.

Grad Bijeljina je generalni pokrovitelj XXIII stručno-naučnog skupa bibliotekara pod nazivom “Bibliotekarstvo pred novim izazovima“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 18. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS pretežno oblačno i hladnije

Ujutru umereno do pretežno oblačno i hladnije. Na istoku slaba kiša ponegde, u višim predelima slab sneg. Na...

Juniori KMF Radnik MD Shop protiv Željezničara u Tuzli

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: U subotu na teren izlazi i naša juniorska ekipa....