U Bijeljini održan 20. stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare matičnog područja Bijeljina – „Biblioteka je dostupna svima“

Datum:

Share post:

Danas je u JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini održan 20. stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare matičnog područja Bijeljina pod nazivom „Biblioteka je dostupna svima“.

Predavači na današnjem seminari bili su Aleksandra Uletilović i Orijana Vuković iz JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Željko Nikolić iz JU Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik, kao i Aleksandar Ikić i Petra Rajković iz JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Željana Arsenović, direktor bijeljinske Biblioteke rekla je da je kontinuirana edukacija bibliotečkih radnika od velikog značaja, a posebno su značajni oni koje organizuju matične biblioteke.

Orijana Vuković istakla je da je današnjim predavanjem željela da predoči kolegama bibliotekarima značaj zavičajnih zbirki za školske biblioteke.

“Nažalost, do ovog knjiškog fonda s ovakvim zbirkama koje su posebne, uvijek se teško dolazi. Potrebno je da bibliotekar bude zainteresovan da se što više potrudi da pronađe neke stare publikacije, jer u tome jeste bit. Mi čuvamo ono što je staro, ono što do čega više nemamo mogućnost da dođemo i da to sve zaštitimo, ali da na neki način učinimo dostupnim djeci, kao i svim posjetiocima školskih i narodnih biblioteka“, navela je Vukovićeva.

Željko Nikolić, rekao je da je veoma važno da školske i narodne biblioteke imaju dobru saradnju.

“Njihovi korisnici odnosno učenici su u središtu vaspitno-obrazovnog procesa, a Narodna biblioteka ima ulogu podrške tom formalnom obrazovanju, a sa druge strane i neformalnim oblicima učenja. Narodna biblioteka Zvornik je u prethdnom periodu ostvarila odličnu saradnju sa školskim bibliotekama, gdje su učenici nakon tih zajedničkih aktivnosti počeli samoinicijativno da dolaze u Narodnu biblioteku. Iz tog razloga javila se potreba da mi oformimo Klub mladih čitala i na taj način stvorimo buduće aktivne čitaoce i ljubitelje pisane riječi. Pripremajući takve sadržaje Nardodna biblioteka Zvornik edukovala je sopstveni kadar, ali i svoje članove“, zaključio je Nikolić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Članovi Predsjedništva BiH u Antaliji sa Ajhorstovom

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Antaliji sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne...

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...