Danas je u JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini održan 20. stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare matičnog područja Bijeljina pod nazivom „Biblioteka je dostupna svima“.

Predavači na današnjem seminari bili su Aleksandra Uletilović i Orijana Vuković iz JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Željko Nikolić iz JU Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik, kao i Aleksandar Ikić i Petra Rajković iz JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Željana Arsenović, direktor bijeljinske Biblioteke rekla je da je kontinuirana edukacija bibliotečkih radnika od velikog značaja, a posebno su značajni oni koje organizuju matične biblioteke.

Orijana Vuković istakla je da je današnjim predavanjem željela da predoči kolegama bibliotekarima značaj zavičajnih zbirki za školske biblioteke.

“Nažalost, do ovog knjiškog fonda s ovakvim zbirkama koje su posebne, uvijek se teško dolazi. Potrebno je da bibliotekar bude zainteresovan da se što više potrudi da pronađe neke stare publikacije, jer u tome jeste bit. Mi čuvamo ono što je staro, ono što do čega više nemamo mogućnost da dođemo i da to sve zaštitimo, ali da na neki način učinimo dostupnim djeci, kao i svim posjetiocima školskih i narodnih biblioteka“, navela je Vukovićeva.

Željko Nikolić, rekao je da je veoma važno da školske i narodne biblioteke imaju dobru saradnju.

“Njihovi korisnici odnosno učenici su u središtu vaspitno-obrazovnog procesa, a Narodna biblioteka ima ulogu podrške tom formalnom obrazovanju, a sa druge strane i neformalnim oblicima učenja. Narodna biblioteka Zvornik je u prethdnom periodu ostvarila odličnu saradnju sa školskim bibliotekama, gdje su učenici nakon tih zajedničkih aktivnosti počeli samoinicijativno da dolaze u Narodnu biblioteku. Iz tog razloga javila se potreba da mi oformimo Klub mladih čitala i na taj način stvorimo buduće aktivne čitaoce i ljubitelje pisane riječi. Pripremajući takve sadržaje Nardodna biblioteka Zvornik edukovala je sopstveni kadar, ali i svoje članove“, zaključio je Nikolić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име