U Bijeljini obilježena 75. godišnjica pobjede i slobode

Datum:

Share post:

Polaganjem vijenaca na biste narodnih heroja u Gradskom parku, danas je u Bijeljini obilježen Međunarodni dan pobjede na fašizmom. Počast žrtvama Drugog svjetskog rata odali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici bijeljinskog SUBNOR-a.

Predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca boraca NOR Mihajlo Vidić istakao je da je Bijeljina dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom, jer je na ovim prostorima život izgubilo 1.262 borca.

– Svim građanima Republike Srpske i BiH čestitam Dan pobjede na fašizmom, koji se obilježava 75. godinu, koliko je prošlo od pobjede nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva. Broj žrtava, kao i ukupan broj učesnika NOB-a iz Semberije je potvrda da je narod ovog kraja uvijek bio na strani pravih vrijednosti. Mi, kao potomci slavnih predaka, smo ponosni na taj dio istorije – istakao je Vidić.

On smatra da mlađe generacije ne znaju dovoljno o borbi protiv fašizma, jer je taj dio istorije sve manje zastupljen u školskim udžbenicima.

– Svjedoci smo svakodnevnih pokušaja revizije istorije i nastojanja da se omalovaži partizanski pokret i njegova borba za oslobođenje od nacizma i fašizma. Ipak, kako kaže latinska poslovica – istorija je učiteljica života i nakon vremenske distance svakog postavi na svoje mjesto. Sada jasno možemo reći da su pripadnici NOB-a zaslužni za slobodu koju uživamo – zaključio je Vidić.

Iako je Dan pobjede nad fašizmom obilježen skromno, zbog trenutne epidemiološke situacije, gradonačelnik Mićić ističe da to nikako ne znači da smo zaboravili koliko je ovaj datum bitan u svetskoj istoriji.

– Dan pobjede čestitam svim ljudima koji baštine antifašističku tradiciju i vrijednosti kod nas, ali i narodu Rusije i našeg bratskog grada Azova, zbog nemjerljivog doprinosa ruskog naroda u oslobađanju Evrope od najvećeg zla dvadesetog vijeka – nacizma i fašizma – poručio je Mićić.

Bijeljina svečano obilježava dva datuma u borbi nad fašizmom – 24. septembar, Dan prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom svetskom ratu i  9. maj, Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Gradska uprava Grada Bijeljina je, u dogovoru sa predstavnicima SUBNORA, odlučila da pomenute praznike obilježava odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja koje su postavljene u Gradskom parku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Šta rade bebe i odakle dolaze?“ – Vesela nedjelja sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ (video)

Zajedno sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ krenuli smo u veselu avanturu. U ovom serijalu klinci odgovaraju na tako...

Ruskinja iz Ukrajine živi u Bijeljini i udovica je ratnog veterana VRS: “Mog sina niko neće odvući u rat“ (foto)

Šta sve Ljubica Mrkajić (51), djevojački Ljubov Romanjenkova, nije preživela i odbolovala u pet decenija svog života! Kao djevojka...

KONAČNI REZULTATI: 68,36% Semberaca protiv opoziva Gradonačelnika Petrovića

Saopštenje Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine je, nakon objedinjavanja svih...

CRVENI KRST BIJELJINA: Vratimo dječija igrališta zajedno – čekamo vas sutra u sali Gimnazije

Saopštenje Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Dragi sugrađani! Želimo da vas pozovemo da se pridružite akciji pod...