U BIJELJINI obilježena 28. godišnjica od formiranja 1. SEMBERSKE BRIGADE

Datum:

Share post:

Danas je polaganjem vijenca na Spomenik poginulim borcima Semberije u odbrambeno-otadžbinskom radu na Gradskom trgu u Bijeljini obilježena 28. godišnjica od formiranja 1. semberske pješadijske brigade VRS.
 
“Prva semberska brigada formirana je na današnji dan, prije 28. godina. Ova brigada je prerasla iz 17. partizanske brigade i na današnji dan, u Obarskoj se postrojila komanda, a u Brocu na igralištu se postrojio Prvi bataljon sa komandom. Proistekla je iz potreba odbrane građana na ovom prostoru, jer je došlo do građanskog rata i velikog haosa, gdje je bio ugrožen opstanak srpskog življa Bijeljini i njenoj široj okolini. Shvatajući težinu situacije, mi smo se iz bivše JNA preformirali u Prvu sembersku brigade i to je ujedno prva brigada na ovim prostorima koja je formirana sa ciljem zaštite stanovništva na području Semberije, Majevice i Brčkog”, rekao je Vlado Simić, komandant Prvog bataljona 1. semberske brigade.
 
 Kako Simić ističe, tada je bio zadovoljavajući odziv muškaraca u tu brigadu. Ljudi su bili svjesni situacije u kojoj su se našli i većinom su se odazivali na poziv u jedinicu u ovom  sastava.
 
“Kasnije je ova jedinica imala i dug ratni put koji je ostao neukaljan, jer je ona opravdala svoje formiranje, postojanje i djelovanje i, što je najvažnije, ova brigada i njeni pripadnici nisu napravili nikakav zločin, nego su se vladali prema pravilima službe – kako se zahtjeva od svake civilizovane vojske i oružane sile. Meni, kao komandantu u to vrijeme, jako je teško palo što je došlo do toga da smo morali međusobno da ratujemo. Žao mi je što se poslije 28 godina ništa značajno nije promijenilo. I, nažalost, to nacionalno ludilo na sve strane još uvijek funkcioniše i, ja mislim, da do rata na ovim prostorima uopšte ne bi došlo i da mi ne bismo morali ni da djelujemo, da nije bilo te secesije, da nije bilo te mehanizacije i otimanja sopstvene teritorije od sopstvenog naroda. Ni danas se izgleda nismo makli od početka. Svi smo zakopani u svojim rovovima, a najveću štetu trpe svi građani RS i BiH u cjelosti. Živim za dan kad će doći do normalizacije na ovim prostorima i kad će svi shvatiti da je došlo do formiranja nove BiH koja treba da funkcioniše po principima koji su dogovoreni, utvrđeni bez međusobnog vrijeđanja, unižavanja i pokušaja majorizacije od bilo koje strane, bilo kog naroda i bilo koje političke partije. Nažalost, imam utisak, kao građanin RS, da je nekakvu diktaturu zamijenila demokratija koja nema ni “d” od demokratije i mislim da je narodu na ovim prostorima izuzetno teško, a mi se ne pomijeramo dalje od početka”, istakao je Simić.
 
Polaganju vijenaca prisustvovao je i potpukovnik Milan Brikić koji nije bio akter događaja koji su se dešavali aprila 1992. godine, ali je ušao u ovu brigadu u avgustu, septembru 1992. godine.
 
“Ova brigada je jedan period (od jedno mjesec do mjesec i po dana) učestvovala u borbenim dejstvima na posavskom bojištu. Poslije toga, do kraja rata, provela je na majevičkom bojištu. Istovremeno, u tom period boravka u zoni odgovornosti na planini Majevici, Prva semberska brigada je uzimala aktivno učešće u borbenim dejstvima u širem reonu releja Stolice, kao i u sastavu Drinskog korpusa i sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Godina 1994. i 1995., brigada je imala aktivna učešća u borbenim dejstvima u sastavu Drugog krajiškog korpusa na bihaćkom bojištu i u sastavu Drugog korpusa na Mliništu – u širem reonu Mliništa”, rekao je Brikić
 
Za period od četiri godine, koliko je i postojanja brigada (i kao 17. partizanska i kao Prva semberska), imala je 139 poginulih pripadnika i oko 350 ranjenih vojnika i oficira. Brikić ističeda je brigada imala dva poginula komandanta – Milenka Paravinu, prvog komandanta Prve semberske brigade koji je postavljen na dužnost u ove dane prije 28. godina i tada majora Krstu Nedića, ali i načelnika štaba, majora Mića Kovančića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPS birao partijske organe i u Šipovu

U Šipovu je održana opštinska izborna skupština Socijalističke partije Srpske. Delegati skupštine birali su danas novi opštinski odbor,...

BIJELJINA: Odbojkaši Radnika brejkom do prednosti u finalu

Odbojkaši Radnika slavili su u Odžaku u prvoj utakmici finala plej-ofa protiv  ekipe Napretka.  OK Napredak OK Radnik 2-3...

Predsjednik Srpske o rezoluciji o Srebrenici

"To nema nikakvog smisla" Predsjednik Srpske o rezoluciji o Srebrenici Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je da Bošnjaci...

SELAK: Cinizam UN – od Podrinja, Srebrenice do Gaze

Selak: Cinizam UN - od Podrinja, Srebrenice do Gaze Najavljena Rezolucija o Srebrenici još jedan je u nizu pritisaka...