U Bijeljini obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske (foto, video)

Datum:

Share post:

Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Spomenika poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas je u Bijeljini obilježen 12. maj Dan Vojske Republike Srpske, dan kada je 12. Maja 1992. godine formirana Vojska Republike Srpske.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije izjavio je da su uloga i značaj Vojske Republike Srpske u odbrani srpskog naroda u proteklom ratu, kao i u stvaranju Republike Srpske, nemjerljivi. Kako je rekao, istorija je pokazala da tamo gdje nije bilo Vojske Republike Srpske, danas tamo nema ni pripadnika srpskog naroda, a ni Republike Srpske.

„Danas smo ovdje okupljeni da se sjetimo naših junaka, da istaknemo da nikada nećemo zaboraviti značaj i ulogu naše vojske. Nastavljamo sa obilježavanjem svih značajnih datuma u našoj Republici Srpskoj. Ovo je prilika da se sjetimo i naših poginulih drugova, a sa područja Bijeljine u ratu je život izgubilo 1.080 srpskih boraca. Najbolji naši saborci dali su svoje živote u odbrani Republike Srpske. To mora biti i ostati najveća tekovina naše borbe“, rekao je Stevanović. 

Radoslav Ostojić, šef kabineta gradonačelnika Bijeljine, istakao je da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda s lijeve strane Drine, te da je današnji dan prilika da se prisjetimo svih doprinosa boraca VRS.

“Stvaranjem Republike Srpske udaren je kamen temeljac za slobodu srpskog naroda s ove strane Drine. Na današnji dan sjećamo se doprinosa svih boraca Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu, naših vojnih starješina, ratnih vojnih invalida i svih poginulih boraca. Bila je to u pravom smislu narodna vojska”, istakao je Ostojić.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina izjavio je da Dvanaesti maj 1992. godine predstavlja jedan od najvažnijih dana u istoriji Republike Srpske, te da je na mlađim generacijama da sačuvaju Republiku Srpsku, koju su borci VRS stvorili i na taj način dali najsvetije što su imali.

“Odali smo počast svima onima koji su dali svoje živote, da bismo mi danas živjeli slobodno u našoj Republici, da bismo mogli uređivati naše društvo onako kako mi mislimo da je najbolje, da bismo slavili slave i poštovali naše narodne običaje. Imamo slobodu danas da radimo sve to zahvaljujući onima koji su dali ono najsvetije u borbi za slobodu Republike Srpske – svoje živote. Ne smijemo zaboraviti ni one koji su izgubili dijelove svoga tijela u toj borbi, ali i sve druge koji su učestvovali u odbrani Republike Srpske. Oni su uradili onaj teži dio posla, a na nama je da radom, pameću i olovkom u miru sačuvamo sve ono što su oni postigli”, istakao je Đurđević.

Major Miroslav Baljak, komandant Trećeg pješadijskog bataljona i komandant Kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini istakao je da na današnji dan svi treba da budu ujedinjeni, kako bi se svi zajedno poklonili sjenama svih poginulih boraca.

„Nama, mlađim naraštajima, kako sadašnjim generacijama, tako i budućim, ostaje obaveza da stalno prenosimo jednu činjenicu i saznanje kako je srpski narod prošao kroz tešku golgotu tokom proteklih ratova u 20. vijeku. Uvijek to treba imati na umu, pogotovo u ovim turbulentnim vremenima, treba svi da znaju da samo na dobrim osnovama mira možemo graditi sigurnu budućnost“, rekao je Baljak.

Pored Dana Vojske Republike Srpske, danas se obilježava i Dan Trećeg Republika Srpska puka i Dan semberskih ratnih jedinica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine sve praznije i da zvono...

Nagle promjene temperature loše utiču na procvjetale voćke

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...