LARISA FILIPOVIĆ: Švajcarske bijele ovčare karakteriše izuzetno dobar odnos sa djecom i privrženost vlasniku (foto, video)

Datum:

Share post:

Švajcarski bijeli ovčari su veoma radoznali psi, inteligentni, razigrani i vjerni, što je dokazala i odgajivačnica koja djeluje u Semberiji.

Larisa Filipović bavi se uzgojem švajcarskih ovčara već duži niz godina, a za njih kažu da su veoma stabilnog temperamenta sa odličnim odnosnom prema djeci, a dobro su se pokazali i kao terapijski psi.

Mlada Sonja Jošić, svog osmomjesečnog psa Leu, nabavila je upravo u Larisinoj Odgajivačnici „Od Semberije“ i za nju kaže da je mirnog temperamenta, kao i da su Leina velika ljubav djeca.

„Tolerantna je, mirna, svjesna je svoje veličine i nije se dešavalo da obori dijete. Nekako je uvijek uz djecu, čuva ih i bukvalno su istom uzrastu beba od godinu i po dana i ona, rade iste stvari. Laka je za saradnju, brzo uči, ne mora da se ponavlja više puta“, kaže Sonja za portal Dešavanja u Bijeljini.

Nedavno je u Bijeljini održana državna i međunarodna izložba pasa na kojoj je učestvovala i Lea, prvi put, koja je osvojila srca komsije i zauzela treće mjesto na izložbi u svojoj kategoriji.

„To je bilo moje prvo učešće na izložbi i kao izlagača i kao gledaoca, ali i Leino. Išle smo bez ikakvih očekivanja, međutim, ona je bila odlična, jako sam ponosna na nju i njeno ponašanje sa ostalim psima. Planiramo da idemo dalje, da dobijemo ocjenu i posjetimo ostala takmičenja. Već u junu planiramo posjetiti izložbu u Šapcu“, rekla je Sonja.

Švajcarski bijeli ovčari plijene svojim izgledom

Odgajivačnica „Od Semberije“ postoji od 1987. godine, kada je i registrovana pri međunarodnoj Kinološkoj organizaciji. Na početku, uzgajala se rasa veliki šnaucer i postignuti su zavidni rezultati na državnim i međunarodnim izložbama.

Kada je riječ o švajcarskom bijelom ovčaru, od 2012. godine je započeo uzgoj ovih pasa, nakon mnogo razmišljanja koja rasa bi mogla biti sljedeći izbor. Privilegiju su dobili švajcarski ovčari, kako zbog svojih karakternih osobina, tako i zbog izgleda.

„2012. godina nam se pridužila Bea, naš prvi švajcarski ovčar. To su divni psi, srednje veliki, jake konstitucije i atraktivne pojave, prvenstveno zbog sniježno bijelog krzna. Što se tiče karaktera, izuzetno su dobri, privrženi svojoj porodici i vjerni vlasniku, učestvuju u svim aktivnostima. Blagi su prema djeci, jako brzo uče, nemaju tvrdoglavi momenat da se ne mogu nečemu naučiti. Jedino kada prolaze kroz pubertet, dođe do nekih momenata, ali uz dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije, sve to dođe na svoje“, objašnjava Larisa.

Švajcarske bijele ovčare karakteriše izuzetno dobar odnos sa djecom, a na Zapadu su prepoznati i priznati kao izuzetno dobri terapijski psi. Koriste u ustanovama gdje se radi sa djecom sa određenim smetnjama i poteškoćama u razvoju, kao i u ustanovama gdje borave stariji ljudi kojima je potrebno društvo. Pored toga, izuzetno su dobri čuvari na svojoj teritoriji, vode računa o sigurnosti i upozoravaju ukućane na dolazak gostiju.

U uzgajivačnici se trenutno nalazi devet švajcarskih ovčara, od kojih su neki penzionisani, odnosno, više se ne takmiče, niti se koriste u uzgoju.

„Sa osam godina se već računaju kao veterani, ako se takmiče na izložbama, od osme godine ulaze u razred veterana. Mada, sve zavisi od toga u kakvoj su kondiciji, neki psi tek od desete godine počinju pokazivati znake starosti, budu usporeniji, žele svoj mir. U principu, oni su kao rasa zdravi, nemaju neke pretjerane bolesti, nisu osjetljivi ni na hladnoću, može se čak reći da teže podnose vrućinu nego hladnoću“, priča Larisa za portal Dešavanja u Bijeljini.

Ipak, iza same slike lijepog psa, stoji mnogo toga. Prvenstveno karakter, ponašanje i socijalizacija, zatim i mnogo rada sa psom. Što se tiče njege, nisu pretjerano zahtjevni, podrazumjeva se redovno češljanje koje je u periodu linjanja nešto intenzivnije. Specifično je da kada se isprljaju, bukvalno je  dovoljno da se osuše, pređe se četkom preko dlake i sva prljavština spadne.

„Koncept uzgajivačnice nije samo da se tu odgoje štenci i da se prodaju. Iza koncepta uzgajivačnice stoji mnogo truda i rada i mnogo investicije, ne samo finansijski, nego i slobodng vrijemena. Da bi se ušlo u uzgoj, morate imati dobru jedinku koja je u standardu, koja je zdrava, uraditi određene testove ukoliko želite sebe da nazove ozbiljnim uzgajivačem, a onda i dobar izbor roditelja, potencijalnih za to leglo i onda kada se leglo rodi, beskarajan rad sa njima“, kaže Larisa, te dodaje da je i u uzgajanju pasa, kao i u svemu ostalom, ljubav presudna.

„Mislim da sve što čovjek želi kvalitetno i dobro da radi, mora najprije da voli. Morate da imate strpljenja, jer je to način života. Vi ste 24 časa okruženi živim bićima koja zavise od vas, ali kada ima ljubavi, sve je lakše“, zaključuje Larisa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Emodžiji i GIF-ovi su prošlost, WhatsApp sprema novu funkciju

Meta donosi funkciju AI stvaranja slika u realnom vremenu za WhatsApp. Ova opcija omogućava korisnicima da prave slike bazirane...

AGRO SAVJET: Kako se osloboditi puževa u bašti

Ako već nisu, puževi će uskoro otkriti vašu baštu i izabrati je za svoju trpezariju. Postoje načini da...

SERVISNE INFORMACIJE za 24. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...