Predstavnici Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i Pedagoškog fakulteta iz Pekinga potpisali su danas sporazum o saradnji koji otvara mogućnost pokretanja centra za robotiku i vještačku inteligenciju na ovom fakultetu koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević rekao je novinarima da od sporazuma očekuju saradnju na mnogim poljima, što uključuje i primjenu novih tehnologija u obrazovanju, koja se već razvija u Srbiji.

Dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta iz Beograda Danimir Mandić rekao je da mu je zadovoljstvo, kao rođenom Sarajliji, da u Republici Srpskoj na koju je ponosan bude razvijena saradnja sa Univerzitetom u Pekingu, kakva već postoji u Srbiji.

Mandić za Univerzitet u Pekingu kaže da je jedan od najjačih u svijetu u oblasti obrazovanja i primjene u obrazovanju vještačke inteligencije, savremene tehnologije, virtuelne i proširene realnosti.

„Želja nam je da jedan centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju napravimo i ovde, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, da razmenjujemo iskustva i postanemo lideri u regionu u novim tehnologijama, ali i u osmišljavanju novih metoda rada, organizacije nastavnog rada i načina vrednovanja znanja, u skladu sa promenama koje donose nove tehnologije, posebno veštačka inteligencija“, rekao je Mandić.

On je dodao da je takav centar prije nekoliko godina osnovan na Univerzitetu u Beogradu, u saradnji sa Univerzitetom iz Pekinga i njihovim najjačim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija.

„Osmislićemo najbolje modele i etičke principe kako bi veštačka inteligencija radila u korist čoveka, a ne kako bismo, eventualno, imali neželjene posledice“, poručio je Mandić.

Prema njegovim riječima, Centar radi na usavršavanju svih nastavnika u oblasti novih tehnologija.

„Jedno od naših iskustava i ono što nam je značajno je da želimo da vratimo vaspitanje u školu, jer za razliku od mnogih država u svetu, mi smo podelili obrazovanje i vaspitanje, kognitivni deo od razvoja karakternih osobina čoveka i altruizma“, rekao je Mandić.

On je istakao da djeca u školi treba da budu aktivni učesnici, da istražuju, razgovaraju, da koriste nove tehnologije i kritički analiziraju, da nauče kako se uči, kako se logički zaključuje, kako se teorijska znanja primjenjuju u rješavanju praktičnih problema, da steknu radne navike i da obrazovanje treba da od učenika stvori ličnost koja će imati razvijene dobre karakterne osobine, vrijednosne stavove i altruizam.

„Ne znači da će nas veštačka inteligencija udaljiti jedne od drugih, naprotiv, mogla bi da nam pomogne da vratimo ljudskost ljudima“, ocijenio je Mandić.

On je naglasio značaj učitelja i vaspitača, ističući da se do 80 odsto karakternih osobina razvija do 10. ili 12. godine.

„Danas kada roditelji imaju mnogo obaveza, kada uglavnom prepuštaju vaspitanje vrtićima i školama, mnogo je značajno da imamo na pravi način osposobljene nastavnike koji će moći ove kompetencije da razviju i u dovoljnoj meri podstaknu kod učenika“, zaključio je Mandić.

U ime delegacije Univerziteta u Pekingu DŽu Hudung /Zhu Xudong/ je uoči potpisivanja sporazuma rekao da žele saradnju u svim oblastima, posebno obrazovanju, te da prošire svoj veliki uticaj i najsavremenije metode na druge akademske zajednice, navodeći da već imaju saradnju sa 50 država u svijetu.

Stručnjak za upotrebu novih tehnologija Univerziteta u Pekingu Huang Žonghuaj /HUANG Ronghuai/ rekao je da za razvoj saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope Centri u Srbiji i Republici Srpskoj treba da posluže kao primjeri te saradnje u oblasti obrazovanja i visokotehnološkog razvoja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име