Trikovi za nabavku namirnica koji će vam uštedjeti novac

Datum:

Share post:

Planiranje pravljenja obroka i kupovine hrane, iako se na prvi mah čini kao vrlo jednostavan, zapravo je jedan od najtežih zadataka pri vođenju domaćinstva.

Često se dešava da zaboravimo šta smo htjeli kupiti kad uđemo u market, a još češće da kupimo nešto što nam ne treba i da nagomilamo sitne troškove.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta i trikova kako da obavite nabavku brže i efikasnije, a da pri tome sačuvate kućni budžet koliko god je to moguće.

Napravite spisak namirnica

Zdrav način života je cilj većine ljudi, a put ka njemu dobrim dijelom zavisi od ishrane. Ne zavaravajte se da ćete se sjetiti da kupite svaki artikl kada dođete u prodavnicu. Preporučljivo je da se stvari zabilježe kako ne biste zaboravili, a samim tim i kako biste izbjegli da kupujete namirnice koje vam nisu potrebne.

Vodite računa o kupovini kvarljive hrane

Bilo koja kvarljiva roba ne bi trebalo da ostane predugo u vašoj kuhinji. Hrana gubi kvalitet i može postati opasna ako se dugo ne upotrijebi. Najbolji savjet za kupovinu kvarljivih namirnica jeste da ih kupite u količinama koje su vam potrebne. Ne kupujte ih po procjeni jer bi se mogle pokvariti prije nego što trepnete. Osim što će vam pomoći da ne pravite haos u frižideru, kupovina tačno određene količine hrane značajnije će uticati na količinu starije hrane koja se svakodnevno baca.

Kreiranje budžeta

Količina novca koju imate je dovoljna da znate šta ćete uključiti u svoj budžet za namirnice. Imati tačno određenu količinu novca čini kupovinu zanimljivom jer nećete ostaviti nijednu stavku na listi nekupljenu. Da biste uštedjeli više na kupovini namirnica, pogledajte popuste i kupone.

Kupujte proizvode u grupama ili većim količinama

Proizvodi “na veliko” su većinom jeftiniji u prodavnicama. Imajte na umu, ovo nije u suprotnosti sa pravilom da treba da kupite samo količine koje su vam potrebne za kvarljive namirnice. Ne morate da kupujete kvarljive namirnice u velikom količinama ukoliko ih ne možete očuvati svježima. Takođe, prvo provjerite da li u svom domu imate mjesto na kojem možete da odložite višak kupljene hrane i da vam neće smetati do narednog kuvanja ili kupovine.

Kupujte sredinom sedmice

Jedno od najučestalijih pitanja je kada i gdje obaviti kupovinu. Uobičajena praksa da je vikend najbolji za kupovinu je zapravo najgore vrijeme. Idealno vrijeme za kupovinu namirnica treba da bude sredinom sedmice i trebalo bi da se obavi rano ujutru. Takođe ne bi bilo loše da saznate kada će vaša lokalna trgovina obnoviti zalihe. Ako to znate, moći ćete da dobijete najsvježije artikle.

U kupovinu punog stomaka

Ideja kupovine namirnica sa punim stomakom je da ne kupujete višak prehrambenih proizvoda koji vam neće biti potrebni. Ako se odlučite za kupovinu namirnica kada ste gladni, vjerovatno ćete kupiti više nego što vam je potrebno. Rezultat toga je da trošite više novca nego što je neophodno, ali i da rasipate hranu, jer je velika vjerovatnoća da nećete uspjeti da pojedete sve što ste kupili.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...