Danas je u bijeljinskoj Bolnici „Sveti Vračevi“ održana konferencija za medije na kojoj je najavljen treći Međunarodni kongres HISPA BiH pod nazivom „Zaštita srca i krvnih sudova svetski rezultati u regionalnom okruženju uspeh HISPA programa“ biće održan u Bijeljini od 15. do 17. marta u Etno selu Stanišići, Semberskom salašu i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

Kongres se po drugi put organizuje u Bijeljini koja je izrasla u regionalni centar organizacije naučnih skupova, ne samo da ispuni rastuće zahtjeve članova HISPA udruženja u vezi struke, nauke, druženja, već i da pokaze svjetske rezultate HISPA-e u regionalnom okruženju na polju prevencije, liječenja i rehabilitacije kardiovaskularnih bolesti.

Ovogodišnji organizatori kongresa su Udruženje centara za hipertenziju, Svjetsko udruženje za vaskularno zdravlje i Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini. Generalni pokrovitelj kongresa je presjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, a podršku su pružili i  Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske Bolnice i predsjednik Organizacionog odbora kongresa istakao je da je zadovoljan organizacijom, te izrazio nadu da će posjećenost biti kao i prije dvije godine kada se kongres održavao u Bijeljini.

„Bijeljina postaje prepoznatljiv centar u regionu za organizovanje medicinskih kongresa. Pored HISPE koju smo organizovali prije dvije godine, imali smo kongres o gojaznosti koji je takođe bio izuzetno dobro posjećen i imali smo konferenciju o vještačkoj inteligenciji. Smatram da ćemo i ovaj put odgovoriti zadatku. Imamo eminentne predavače iz Francuske, Izraela, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Amerike, Srbije i naravno Republike Srpske i Bosne i Hercegovine“, rekao je Maksimović.

On je napomeuo da je program akreditovan od strane Zdravstvenog savjeta Republike Srpske kao Međunarodni kongres, što svakako doprinosi zdravstvenom sektoru u Srpskoj, ali i u regionu.

„Mi na svakom kongresu imamo zaključke i preporuke. Prošli put smo imali kongres na temu Post-Covid era, šta treba činiti vezano za oboljenja prvenstveno krvnih sudova, a i drugih bolesti, tako da te preporuke pošaljemo određenim ministarstvima, zdravstvenim ustanovama koje se uvrštavaju u određene vodiče koje izdaje Ministarstvo zdravlja“, kaže Maksimović.

Poštovani profesore Maksimoviću, poštovane koleginici i kolege, mi je zaista velika čast i zadovoljstvo što se nalazimo ovde u bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini. Naime, glavni organizatori ovog naučnog i stručnog kongresa su bolnica Sveti Vračevi u Bijeljini i zaista ne mogu da ne izrazim nevjerovatno zadovoljstvo što je profesor Zlatko Maksimović imao.

Prof. dr Nebojša Tasić, predsjednik Naučnog odbora kongresa, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Beograd, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje – ISVH i Udruženja Centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA,  izrazio je veliko zadovoljstvo zbog želje profesora Maksimovića da prevenciju stavi na pijedestal.

„Kongres je neverovatno važan ovoj ustanovi i Republici Srpskoj. Naime, pored svih tehnoloških dostignuća koje se, zahvaljujući profesoru Maksimoviću, razvijaju u ovoj bolnici, imamo i kvalitetan program diagnostike i invazivne kardiologije. Sprečili smo veliki broj i morbiditeta i mortaliteta putem fantastične angiosale, fantastično razvijenih kardioloških programa. Ova bolnica je izrasla u regionalnog gorostasa vezano za kardiovaskulone bolesti, što nije lako i napravilo je jedan dramatičan pomak“, rekao je profesor Tasić.

Govoreći o udruženju HISPA, prof. Tasić je istakao da je danas drugačije vrijeme, jer se više ne liječi posebno hipertenzija, diabetes, dislipidemija, infarkt ili šlog, danas se liječi kardiovaskularni rizik.

„To je onaj rizik da obolite i umrete od akutno kardiovaskularnog događaja. Da bismo lečili kvalitetno naše pacijente, da bismo uradili tzv. personalizovanu multidisciplinarnu prevenciju, moramo koristiti koristiti program aktivne i agresivne redukcije faktora rizika i to je HISPA. HISPA je multidisciplinarni pristup i vi ćete imati po drugi put u Bijeljini stručnjake različitih profila koji će prikazati najnovija dostignuća u oblasti preventivne medicine“, kaže prof. Tasić.

On je takođe istakao da je pošast današnjeg savremenog čovječanstva zapravo kardiovaskularna bolest, infart i šlog od kojih umire svaki drugi stanovnik Republike Srpske, Republike Srbije i regiona.

Na kraju, profesor Tasić je naglasio da je JZU „Sveti Vračevi“ u Bijeljini primjer kako se aktivna prevencija radi i kako se zapravo priprema da što manje bolesnika dođe u angiosalu.

Partnerske organizacije koje su podržale ovogodišnje održavanje kongresa su: Društvo doktora medicine Republike Srpske, Udruženje kardiologa Republike Srpske, Udruženje endokrinologa i diabetologa Republike Srpske, Udurženje neurologa Republike Srpske, udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i udruženja pulmologa Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име