Danas je u Bijeljini održana panel diskusija o rezultatima i izazovima u primjeni Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj u periodu 2018-2023. godina na osnovu preliminarnih nalaza analize petogodišnje implementacije navedenog Zakona. Događaj, u organizaciji Fondacija „Lara” Bijeljina, Fondacije „Udružene žene” Banja Luka, i organizacije TRIAL International, okupio je predstavnike relevantnih lokalnih zajednica, predstavnike žrtava i organizacija civilnog društva.

Analiza je ukazala između ostaloga na evidentan nedostatak organizovanih aktivnosti sistemske psihološke podrške preživjelim žrtvama. Pored toga, zakonski predviđena odredba o osiguranju banjske rehabilitacije u proteklih pet godina implementacije Zakona nikada nije realizovana.

„Oko 70% žrtava pati od posttraumatskog stresnog sindroma i potrebna im je rehabilitacija. Određeni broj lica, žrtava ratne torture je od strane psihijatara situiran psihofarmacima zbog anksioznih, depresivnih smetnji, uznemirenosti, problema sa snom i sl., ali nije upućen ili uključen u psihološke tretmane,“ istakla je Slađana Cvjetković, koautorica analize. 

Žrtve rata su posebno osjetljiva kategorija, čija traumatska adaptacija još nije završena i čija spremnost na javno istupanje zavisi od brojnih faktora, ali u velikoj mjeri i od nedostatka senzibiliteta okoline. Zato, ograničavajući rok za podnošenje
zahtjeva za sticanje statusa žrtve torture, koji je istekao u oktobru 2023. godine, nije primjeren.

„Postojanje ovog roka je problematično po više osnova, imajući u vidu emocionalne, pravne i društvene aspekte koji utiču na žrtve torture. Ratna tortura, a naročito seksualno nasilje, predstavlja specifičnu vrstu traume i svaka žrtva to prevazilazi prema nekom svom tempu i vremenskom okviru. Najzad, ako ratni zločini ne zastarijevaju, zašto bi prava žrtava ratne torture imala ograničen rok trajanja,“ naglasila je Dragana Petrić, programska koordinatorica Fondacije „Lara” Bijeljina.

Zaključni osvrt na pitanje u kojoj mjeri je zakonodavstvo odgovorilo na potrebe žrtava i narednim koracima, dao je Kenan Sadović, pravni savjetnik TRIAL International u BiH.

„U petogodišnjoj primjeni, Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske nije uspio da potpunosti odgovori na potrebe žrtava što je ukazano i predstavljeno kroz nalaze i preporuke analize petogodišnje primjene Zakona,“ zaključio je Sadović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име