Trebinjski manastir Tvrdoš: Oko svetinje 1.600 stabala maslina

Datum:

Share post:

Na području grada Trebinja u posljednjih nekoliko godina sve je više onih koji su odlučili da se bave uzgojem maslina, a upravo maslinarstvo ponovo je postalo brend trebinjskog manastira Tvrdoš, koji je vekovima bio čuven i po vinima i po maslinovom ulju.

Manastir Tvrdoš svakog svog posjetica ostavlja bez daha zbog svoje ljepote, a dodatno je ukrašen sa oko 1.600 stabala maslina, biblijskog drveta koje je čitave godine zelenog lista.

– Obnova maslinjaka u manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja počela je 1999. godine, zaslugom vladike Atanasija, koji je iz Grčke donio prve sadnice maslina, a nakon više od 20 godina imamo više od 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti. Maslina je biblijsko drvo, simbolika liturgijskog i crkvenog života, plemenito drvo koje, kao i svako drvo, traži ljudsku pažnju i brigu – rekao je jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš.

Foto: D. Curać/Novosti

Hercegovačka maslina uskoro bi trebala biti zaštićeni brend, a već sada po kvalitetu može se mjeriti sa najkvalitetnijim maslinama na svijetu.

– Jedino u zapadnoj Hercegovini i ovde kod nas u Trebinju maslina može da se uzgaja, a po tim karektirstikama maslinovog ulja ono će uskoro postati zaštićeni brend. Bog nam je dao sunce i vodu, koju toliko ne traži ali drvo masline traži da je strmina i da ima sunca – dodao je jeromonah.

Poklon od Amfilohija

Prema riječima jeromonaha Porfirija, maslina osim toga što ima prelijep izgled, može da traje hiljadama godina, a najstarije stablo u manastiru Tvrdoš staro je više od 350 godina.

– Ovdje imamo poklon od mitropolita Amfilohija vladiki Atanasiju maslinu koja je preko 350 godina stara. Donesena ja iz Bara, a hvala Bogu neko nepisano pravilo da ona može tri puta da se presađuje i rađa kao da nikada nije presađivana – rekao je otac Porfirije.

Foto: D. Curać/Novosti

Ovo stablo izuzetno je zahvalno, ali kao i svaka druga biljka zahtijeva svakodnevni rad.

– U drugom mjesecu počinje da se orezuje, a treba i nekoliko puta da se prska protiv bolesti do berbe. U svakom sluačaju maslina mora da se pazi i obilazi, odnosno svaka traži da joj dođeš i makar samo da je pogledaš – naglasio je otac Porfirije.

Prema njegovim riječima, bratstvo manastira Tvrdoš nastaviće da širi svoje maslinjake.

– Najviše se bavimo proizvodnjom maslinovog ulja, uglavnom za manastirske potrebe i za prodaju u okviru manastira. Ovakvo ulje proizvedeno je na tradicionalan način bez ikakvih hemijskih dodataka, a ubijeđen sam da će u skorijoj budućnosti u Hercegovini maslinarstvo nadskočiti vinagradarstvo – zaključio je jeromonah Porfirije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

POVEZANE VIJESTI

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...