Tradicionalni Mitrovdanski vašar u Bijeljini 8. novembra (video)

Datum:

Share post:

U Bijeljini će 8. novembra biti održan tradicionalni Mitrovdanski vašar u okviru kojeg će biti organizovano pripremanje svadbarskog kupusa, „Fijakerijada“, te izložbe kućne radinosti, starih zanata, povrća, voća, cvijeća, sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

Mitrovdanski vašar organizuje AD “Grad“ Bijeljina, Grad Bijeljina, Agrarni fond Bijeljina, a sve u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Bijeljina.

Savo Jovanović, predsjednik Organizacionog odbora Mitrovdanskog vašara, istakao je da se Vašar organizuje 15. put za redom, što znači da je već prerastao u tradiciju.

“Do sada je prijavljeno 76 učesnika, od toga sedam učesnika za Sembersku kupusijadu, koja je tradicija Semberije. Pored toga, imamo još  potvrđenih pet koji će doći da popune prijavne listove i imamo 40 učesnika izložbi starih zanata, kućne radinosti, zimnice od voća i povrća, izložbe cvijeća… Takođe, imamo deset učesnika Fijakerijade i 19 učesnika koji će predstaviti svoje kućne ljubimce“, rekao je Jovanović.

Aktivo učešće u organizaciji Mitrovdanskog vašara uzeli su stanovnici Semberije, Majevice, Podrinja, Mačve, Srema, Zlatiborskog okruga i Moravičkog okruga.

Iz ovog preduzeća pozivaju zainteresovane građane da uzmu učešće u takmičarskom dijelu – u pripremi svadbarskog kupusa, a u revijalnom dijelu „Kupusijade“.

„Promoteri Mitrovdanskog vašara i ove godine su ljudi koji su već imali iskustvo i znaju kako se to radi. To je gospodin Milun Tošić, koji organizuje čuvenu Kupusijadu u Mrčajevcima i Slobodan Aleksić, jedan od vlasnika restorana „Kolubara“ iz Brčkog, naravno, uz naše domaćine iz Bijeljine koji će biti članovi žirija i komisije“, rekao je Jovanović.

Kada je riječ o „Kupusijadi“, Jovanović je istakao da postoje određena pravila. Naime, lonac u kojem se kuva kupus mora biti zemljani, ekipa mora biti uniformisana i sastojati se od minimalno tri člana.

Ratomir Draganić, v.d. direktora AD „Grad“ istakao je da je ideja da u narednim godinama vašar preraste u Mitrovdanski sabor.

“Sljedeće godine ćemo se potruditi da Bijeljina bude centar okupljanja svih lijepih dešavanja kada su u pitanju sajmovi i vašar. Dugujemo veliku zahvalnost Gradskoj upravi, Agrarnom fondu i Turističkoj organizaciji, jer su finansijski pomogli, a da nije bilo njihove pomoći i podrške, ne bi mogli organizovati vašar“, rekao je Draganić.

On je iskoristio priliku da pozove sve sugrađane da prisustvuju zvaničnom otvaranju Mitrovdanskog vašara, 8. novembara u 11 časova.

U 12 časova planirano je okupljanje fijakera na Agrotržnom centru, odnosno, Fijakerijada, kao i pokazna vježba dresiranih pasa, a nakon toga slijedi proba i biranje najukusnijeg kupusa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska za godinu dana „izgubila“ više manjih opština

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u...

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....