Tatjana Novaković iz Bijeljine u organizaciji internacionalnog matematičkog kampa ”Maths Beyond Limits Balkan” (foto, video)

Datum:

Share post:

Gost „Razgovora sa povodom“ bila je Tatjana Novaković iz Bijeljine, uspješni student beogradskog Matematičkog fakulteta na smjeru astronomija i astrofizika, koja je prošle godine u decembru u Sarajevu bila logistički koordinator na prvoj naučnoj konferenciji za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“.

Ove godine, Tatjana je član organizacionog tima i Hr koordinator na kampu, jednog od najvećih i najprestižnijih matematičkih kampova na svijetu koji će se održati od 18. do 27. marta u Konjicu.

Tatjana je rođena u Bijeljini, gdje je završila osnovnu školu, zatim Gimnaziju „Filip Višnjić“.

Tatjana je već u osnovnoj školi pokazala ljubav prema matematici i fizici.

Ljubav prema matematici i fizici

„Ta ljubav se rodila najprije zbog rada sa izvrsnim nastavnicima Stakom Živanović i Mitrom Gavrilovićem koji su meni matematiku i fiziku predstavili na jedan izvrstan i interesantan način. Smatram da je to, sa njihove strane, veoma težak zadatak da djecu uspiju zainteresovati da zavole matematiku i fiziku naravno, a sa druge strane je veoma važno, jer u tim godinama je najbitnije započeti sa radom“, kaže Tatjana za portal Dešavanja u Bijeljini.

Naime, Tatjana je jedini bijeljinski gimnazijalac koja je upisala Matematički fakultet, odnosno, smjer astronomija i astrofizika. Trenutno njih šest pohađa pomenuti smjer.

„Sada sam druga godina na smjeru astronomije i astrofizike, u modelu astrofizika. Od malena sam voljela i matematiku i fiziku i gledala sam kako da iskombinujem da ne upišem samo matematiku, jer ako upišem samo matematiku fiziku ostavljam totalno po strani. Sa druge strane, ako upišem fiziku opet nema toliko matematike, a htjela sam i neku konkretnu primjenu. Onda sam istraživala fakultete, koje mogućnosti imam i sasvim slučajno sam naišla i vidjela na sajtu Matemačkog fakulteta ima baš ovaj smjer i nekako je to bio kompromis, kombinacija astronomije, matematike i fizike na matemačkom fakultetu i onda je tako bio presudan izbor“, ističe Tatjana.

Njen trud i posvećenost matematici i fizici dokazuje i činjenica da ima prosjek 10,0 a poništava čak i devetke.

Naučno društvo “Vladimir Prelog“

Takođe, član je Naučnog društva “Vladimir Prelog“ koje je osnovano prošle godine. Naučno društvo “Vladimir Prelog“ bavi se promocijom nauke u malo drugačijem svijetlu od onoga koje mladi mogu da vide u redovnoj nastavi.

„Radimo kroz više sekretarijata, sekretarijat za matematiku, fiziku, biologiju, hemiju i geografiju. Često organizujemo projekte koji mladima prikazuju nauku u nekom drugom svjetlu. Organizovali smo naučnu konferenciju Matematika i primjena, prvu u BiH za srednjoškolce. Okupili smo sto srednjoškolaca iz cijele BiH, što mislim da je veoma veliki uspjeh. Nismo ni očekivali da ćemo imati toliko izvrsnih prijava. Organizovali smo masterclass Particle Physics u saradnji sa Max Planck institutom, a u planu nam je i da organizujemo kamp fizike. Sada organizujemo Internacionalni kamp matematike Maths Beyond Limits koji je biti održan od 18. do 27. marta u Konjicu, jedan od najvećih i najprestižnijih matematičkih kampova u Evropi“, kaže Tatjana.

Maths Beyond Limits Balkan, Konjic 18-27. marta 2024.

Maths Beyond Limits sa organizacijom je počeo 2016. godine u Poljskoj i tradicionalno se organizuje svake godine. Do sada je prošlo oko 400 učesnika kroz Internacionalni kamp u Poljskoj, čiji su bivši učesnici sada zaposleni u svjetskim firmama.

„Iako to do sada u našoj državi nije toliko predstavljeno, ali Bosna i Hercegovina ima veliki broj veoma talentovanih matematičara, koji svoje talente i znanje potvrđuju učešćem na Internacionalnim matematičkim olimpijadama i osvajanjem medalja na istim. Neki od njih su učestvovali na jednom od tih kampova u Poljskoj 2021. godine i kao mladi entuzijastični ljudi odlučili su da jedan takav kamp dovedu na naše prostore. U dogovoru sa organizatorima iz Poljske, povjerena im je odgovornost i čast da se jedan takav kamp organizuje baš u našoj državi, u Bosni i Hercegovini i prošle godine je prvi takav kamp pod nazvom Maths Beyond Limits Balkan organizovan u Konjicu. Ove godine organizuje se po drugi put i nadamo se da će postati tradicija“, ističe Tatjana.

Primarni cilj takmičenja je da se djeci prikaže šta se sve može postići sa takmičarskom matematikom. Prilikom prijave, prolazi se određen proces selekcije. Prijava je veoma kompleksna, sastoji se od izrade olimpijskih zadataka, pisanja motivacionog pisma, prezentovanje rezultata sa takmičenja, predlaganje aktivnosti koje učesnici predavali drugim učesnicima.

„Cilj nam je da predstavimo djeci kako mogu da iskoriste sve te svoje rezultate, medalje sa olimpijada u modernom biznis svijetu, da vide kako da mogu da primjene matematiku i u biologiji, fizici, mašinskom učenju, vještačkoj inteligenciji… Možda im upravo kamp pruži mogućnost da se odluče čime zapravo žele da se bave u budućnosti“, kaže Tatjana.

Učesnici iz dvadesetak država, predavači sa Univerziteta Oxford, Cambridge, University of Chicago…, “problem finansije“

Ove godine očekuju 41 učesnika iz dvadesetak država. Internacionalnom kampu pridružiće se učesnici iz Perua, Brazila, Indije, Gruzije, Poljske, Makedonije, Srbije, kao i 18 predavača iz raznih djelova svijeta. Ono što je specifično za ovaj kamp jeste to što je kamp besplatan za sve učesnike.

Međutim, problem sa kojim se susreću najčešće jesu finansije.

„Znanje ne treba da se plaća, znanje treba da nam bude pri ruci i da svako ko želi može da priušti sebi. Problem sa kojim se susrećemo su najviše finansije i zbog tog razloga smo morali da ograničimo broj učesnika. Susreli smo se sa nekom dozom razočaranja. Dođete na ideju da organizujete najveći internacionalni kamp u Evropi u našoj državi i živjeli smo u iluziji da će svi da podrže ono što mi želimo da uradimo. Podrška je nažalost izostala i prošle i ove godine. Želim da istaknem da grad Konjic, drugu godinu za redom podržava organizaciju kampa, ali podrška je  izostala od svih ostalih vodićih firmi u našoj državi kojima smo mi pisali za pomoć i da bude još tužnije, nekada čak ne dobijemo ni odgovor da nas odbijaju. Takve kompanije ne prepoznaju kolika je važnost ovakvog jednog događaja“, ističe Novakovićeva.

Kada je riječ o samom kampu, jedan dan izgleda veoma produktivno i interesantano, jer se sastoji iz više etapa.  U toku jednog dana slušaju se tri predavanja od sat i po.

Predavanje se sastoji iz dva bloka, jedan blok predavanja je prvi dio kampa, a drugi blok predavanja je drugi dio kampa. Učesnici imaju ponuđena predavanja od kojih oni biraju tri koje žele da slušaju taj dan. 

„Mi ne ograničavamo nikoga. Učesnici imaju potpunu slobodu. Profesori, odnosno, predavači, se ne predstavljaju kao predavači u školi. Oni su naši prijatelji i osobe koje možemo pitati za savjete, za pomoć i o studijima i o daljem usavršavanju u oblasti koju su izabrali. Osim toga, učesnici imaju večernje aktivnosti, koje su upravo oni i predlagali, tako da smo izabrali najinteresantnije prijedloge od njihovih večernjih aktivnosti. Tu su, naravno, i karaoke, panel diskusije, pool night za djevojke… Takođe, ove godine ćemo imati izlet u grad Mostar, prošle godine je to bilo Sarajevo“, kaže Tatjana.

Kada je riječ o predavačima, bitno je istaći da dolaze sa veoma prestižnih univerziteta kao što su Univerzitet Oxford, Cambridge, University of Chicago. Iz Naučnog društva “Vladimir Prelog“ izrazili su veliku zahvalnost  predavačima, jer će njihov rad na kampu biti volonterski.

Koje tajne krije svemir?

Prošlogodišnja konferencija u Sarajevu, „Matematika i primjena“, omogućila je učesnicima da „zavire“ u tajne svemira. Na konferencije su istraživali Njutnove zakone o kretanju nebeskih tijela, fenomene poput Lagranžovih tačaka, plimne sile…

U Sarajevu održana prva Naučna konferencija za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“ (foto,video)

Detalje i utiske direktno iz Sarajeva, donijela nam je Tatjana Novaković.

„Tu konferenciju smo koncipirali na taj način da mladi vide gdje mogu sve da primjene matematiku. Isto tako nismo htjeli da ih ograničavamo, imali su osam projekata koji su oni birali, bili su podijeljeni primarno u tri grupe, slušali su predavanja ujutro i popodne, te su naveče birali projekat na kojem oni žele da učestvuju, i to je bilo stvarno izvrsnih osam projekata. Imala čast da sarađujem sa mojim kolegom Markom Vučićem na projektu primjena fizike u matematici i astronomiji“, rekla je Tatjana. 

“Marko Vučić je jedan od najboljih olimpijaca iz fizike naše zemlje, jedan od rijetkih koji je bio olimpijac i matematike i fizike. Stvarno se osjeća zadovoljstvo kada održite predavanje za 10-15 učesnika i kada neko priđe posle predavanja i kaže hvala ti, ja ću zbog ovoga da upišem astrofiziku, koju sa mnom na godini studira šest osoba, onda znate da ste uradili pravi posao“, kaže Tatjana, te dodaje da je cilj svih konferencija da mladi shvate kako i gdje mogu da primjene matematiku.

„Stalno su nam nastavnici u školi govorili,  matematika je svuda oko nas, ali nam niko ne predstavi kako je to zapravo matematika svuda oko nas. To je bio naš cilj, da mi objasnimo djeci kako nas to matematika okružuje“, objašnjava Novakovićeva.

U posjeti Gimnaziji “Filip Višnjić“ Bijeljina

Olivera Stevanović, direktor bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“, sa zadovoljstvom je dočekala Tatjanu Novaković, nekadašnju učenicu Gimnazije, te joj čestitala na svim dosadašnjim postignućima. Za Tatjanu je imala samo riječi pohvale.

„Tatjana je jedno od one djece sa kojom zaista ima o čemu da se razgovara.  Upisala je neobičan fakultet, dakle, astrofiziku na Matematičkom fakultetu. Ja nisam imala do sada učenika koji su to studirali, moram da kažem. Pored matematike i fizike kojom se bavila u našoj školi, izučavali je i francuski jezik. Prošle godine, pošto smo bili domaćini republičkog takmičenja u francuskom, izrazila je želju da dođe i da učestvuje u samom otvaranju tog takmičenja. Bila je jedna i od organizatora matematičke konferencije koja je bila u decembru mjesecu u Sarajevu i podstakla je neke od naših učenika da učestvuju i daju svoj doprinos na toj konferenciji“, ističe Olivera Stevanović, direktor bijeljinske Gimnazije.

Ona je istakla da se svaki put raduje kada nekadašnji gimnazijalci dođu u svoju školu i raspituju se, želeći da nastave da učestvuju u njenom životu i radu.

„Veoma je važno da uvijek držimo tu vezu između nekadašnjih i sadašnjih gimnazijalaca i da ta iskustva, koja su oni stekli u nekim svojim budućim profesijama koje su odabrali,  prenesu na ove sadašnje gimnazijalce i možda im na neki način pomognu u odabiru njihove buduće profesije“, kaže Olivera za portal Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...