Šta će biti sa Račanskom – ulicom bijeljinske mladosti?

Datum:

Share post:

Najave o izgradnji ulice koja će spajati novu autobusku stanicu sa novim kružnim tokom kod Centra za visoko obrazovanje i Komitskom ulicom, otvara još jedno važno pitanje za Bijeljinu: Šta će biti sa Račanskom?
 
 
S obzirom da se trasa planirane nove ulice nalazi u blizini Račanske, logično je pitanje da li će se uskoro pristupiti i uređenju okolnih ulica, prije svega Račanske kao glavne saobraćajnice u tom dijelu grada?

Trotoari u Račanskoj, u ''50 nijansi sive''
Račanska ulica, koja je uvijek bila „žila kucavica“ i „ogledalo“ Bijeljine, ulica bijeljinske mladosti kojom su koračale mnoge generacije srednjoškolaca i studenata, promenada najljepših ljubavnih uspomena i prijateljstava ovoga grada, već dugo je oronula i zapuštena!

Asfalt u Račanskoj toliko je dotrajao da se veoma često otvaraju rupe do dubine starog austrougarskog druma. Na više puta prekopavanim trotoarima, uvalama i gudurama, bukvalno se lome noge, pa bijeljinski srednjoškolci zbijaju šale sa tim govoreći da su trotoari u Račanskoj, u „50 nijansi sive“.

Rasvjeta i elektro-mreža iz sredine prošlog vijeka
Rasvjeta u Račanskoj i danas je na nivou kao sredinom prošlog vijeka, kad radi! Ista je situacija sa elektro-mrežom jer Račansku i danas „krase“ drvene bandere. U velikoj mjeri je uništen i nekada prelijepi drvored.

Na raskrsnici Račanske i Beogradske neophodni su semafori jer se tu često događaju saobraćajne nezgode, a to je posebno važno zbog djece koja na toj kritičnoj raskrsnici prelaze ulicu na pješačkom prelazu. Semafori su neophodni i na još nekoliko tačaka u Račanskoj. Potrebno je, i moguće, uraditi i treću kolovoznu traku za parkiranje vozila, kao što je to već urađeno u nekim drugim bijeljinskim ulicama. Potrebno je, i moguće, izgraditi i biciklističku stazu u Račanskoj, kao i još neke dodatne sadržaje, posebno u dijelu oko srednjoškolskog centra.

Na kraju, daleko najveći problem je nedostatak kanalizacije u Račanskoj i okolnim ulicama. Veliki broj privatnih kuća i sve veći broj višespratnica nalaze se na septičkim jamama, zbog čega ovom dijelu Bijeljine prijeti prava ekološka katastrofa ukoliko se uskoro ne izgradi kanalizacija.

Račanska je bila, a biće i ubuduće – ulica bijeljinske mladosti! Tom ulicom i dalje svakodnevno prolazi hiljade mladih koji zaslužuju sigurniju, ljepšu i moderniju Račansku. I mnogobrojni stanovnici Račanske i okolnih ulica pitaju se da li će, i kada, dočekati uređenje ovog dijela Bijeljine?

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...

Zvezde protiv Mege na poluvremenu na +19

Košarkaši Crvene zvezde sjajno su započeli prvi meč polufiala ABA lige protiv Mege. Izabranici Janisa Sferopulosa nakon prvog poluvremena...

„Nesreća je na 170 metara ispod zemlje“ Akcija spasavanja rudara će biti nastavljena i tokom noći

U Rudniku Mramor kod Tuzle već satima traje akcija spašavanja rudara koji je ostao zarobljen pod velikim količinama...

Rukometaši Bijeljine osvojili turnir u austrijskom gradu Deutschlandsberg

Rukometaši Bijeljine osvojili turnir u austrijskom gradu Deutschlandsberg. Generacija 2013/2014 godište Rukometnog kluba Bijeljina osvojila je turnir u Austriji...