Danas je u Bijeljini organizovano svečano otvaranje nove zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Ulici knez Ivo od Semberije 19a.

Vrpcu su presjekli Olga Pantić glavni okružni tužilac i Johan Satler, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU.

„Vrlo dobro znate u kakvim uslovima smo radili. Bilo je tužilaca koji nisu imali kancelarije, ja sam zatekla tužioca koji nije imao kancelariju kad sam došla. U novoj zgradi odlični su uslovi. Želim da se zahvalnim Ministarstvu pravde. Poštujući sistematizaciju, dobili smo novac za plate za više zaposlenih. Sada ćemo moliti Visoki savjet da izabere još šest tužilaca. Morate znati da ovo Tužilaštvo ne može biti efikasno dok ne bude popunjeno. Dakle, sistematizacijom je ovo Tužilaštvo drugo po veličini u Republici Srpskoj i treba da ima 16 tužilaca i glavnog tužioca. Kad to budemo imali, ja sam sigurna da ćemo svi zajedno ovdje u ovim uslovima biti najbolje tužilaštvo“, rekla je Pantićka na otvaranju.

Satler je istakao da su u novom objektu, zaista, ispunjeni sjajni uslovi za 55 zaposlenih OJT.

„Zadovoljstvo nam je da smo kao EU osigura li 1,3 milijuna eura za izgradnju objekta i vjerujem dobrim povodom. EU u zadnjih 10 do 15 godina osigurala je preko 50 milijuna eura za izgradnju objekata pravosudnih institucija. Vrlo je važno da zaposleni imaju odgovarajuće uslove za rad, ali je jednako važno i za same korisnike, odnosno strane u postupku“, naveo je Satler.

Satleru je ovo treće otvaranje objekta pravosudnih institucija, dakle, sudova i tužilaštava kojim prisustuje.

„Bili smo u proteklom periodu na otvaranju sudova u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, danas u Bijeljini objekat Okružnog javnog tužilaštva. To je sve pokazatelj da je Evropska unija svakako jeste najizdašniji, najvelikodušniji partner Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što je takođe važno naglasiti da prilikom svojih izdvajanja vrlo pažljivo težimo da osiguramo proporcionalnost tih izdvajanja, dakle uključujući značajna izdvajanja i ulaganja na području Republike Srpske za brojne projekte, za brojne institucije što ćemo svakako nastaviti da radimo“, riječi su Satlera.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS istakao je da MUP RS već duže mjeseci radi intenzivno sa OJT na velikim predmetima, organizovanom kriminalitetu.

„Naši građani su svjedoci takvih naših aktivnosti. Nastavićemo i dalje. Želimo da sa svim tužilaštvima Republike Srpske osvarimo, upravo, ovu dobru saradnju kao što je to ovdje u Bijeljini. Dobri uslovi za Tužilaštvo su garancija dobre i uspješne saradnje u borbi protiv kriminaliteta i MUP-a i Tužilaštva“, naveo je Karan.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, rekao je da je na simboličan način prije 20 godina osnovano OJT u Bijeljini.

„Danas imamo priliku da se usele u novi objekat sa velikim ambicijama i velikom odgovornošću koji nosi ovakav objekat, da budemo još efikasniji i dobijemo još bolje rezultate od ovog Tužilaštva“, zaključio je Bukejlović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име