SUTRA PRVA PREDSTAVA GRADSKOG POZORIŠTA “SEMBERIJA“: Građani iskazali veliko interesovanje

Datum:

Share post:

Prva predstava Gradskog pozorišta Semberija „Komedija ometena u razvoju“ biće premijerno izvedena sutra, u Centru za kulturu Semberija, u  20.00 časova, a sve karte za sutrašnju premijeru su rasprodate.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović ukazao je na ogroman značaj kulture, istakavši da je pozorište u tom smislu od ogromnog značaja za Bijeljinu.

 „Ovo je velika stvar za grad. Kako kažu, grad koji nema pozorište u današnje vrijeme i nije grad. Nadam se da će građani Bijeljine biti oduševljeni, pogotovo oni koji imaju sreću da sutra budu na premijeri. Imaćemo dosta eminentnih gostiju, koji su takođe sretni kada u nekom  drugom gradu počinje da radi pozorište“, rekao je Jović.

Autor Milivoje Mlađenović, po čijem tekstu je predstava rađena, kaže da je Bijeljina kao centar Semberije konačno dobila instituciju koju je davno trebala da ima,  te da će u budućnosti sutrašnji dan biti prepoznat, kako je rekao, kao dan kada je unesena svjetlost u grad Bijeljina.

„Predstava sadrži u sebi i autobiografsko  – govori djelimično i o nastanku pozorišta u Bijeljini, sa malim satiričnim poniranjima, a istovremeno u sebi sadrži jedan renesansni komad koji je nastao na osnovu romana Fransoa Rablea Gargantua i Pantagruel.  Sudeći prema prvim pokazateljima i interesovanju za prvu predstavu, potreba za pozorištem je već opravdana“, ističe Mlađenović.

Mlađenović kaže da će  Gradsko pozorište Semberija djelovati tako što će potpuno uvažavati realnost, te da će svojom djelatnošću raditi na tome da svoj naziv opravda.

„Radiće na tome da bude pozorište grada, Semberije i da publiku  suočava samu sa sobom, odnosno da se bavi i lokalnim i univerzalnim temama i da istovremeno bude i škola za narod, da ga obrazuje, razveseljava. U suštini, sve ono što su funkcije pozorišta“, kaže Mlađenović, koji napominje da Gradsko pozorište Semberija neće biti pozorište megalomanskih obuhvata, nego će se razvijati korak po korak, u skladu sa svojim mogućnostima.

Petrović: Jedva čekamo reakciju publike
Glumac i vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta Semberija Ivan Petrović izrazio je zadovoljstvo što će poslije četiri mjeseca rada i priprema publika moći da uživa u predstavi.

„Napravili smo novu predstavu, zahvaljući našim mladim glumcima, gospodinu Milivoju, zahvaljujući Gradskoj upravi, koja je osnovala naše pozorište. Vrlo smo srećni što konačno možemo da prezentujemo ono što smo radili gotovo četiri mjeseca, sa određenim pauzama tokom praznika.  Jedva čekamo da vidimo reakcije kada bude puna sala. Drago mi je da je i taj dan došao“, kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, predstava je rađena na jednom visokom profesionalnom nivou.

„Tekst je višeslojan, a tako su ga i glumci iznijeli. Smatram da je predstavu potrebno pogledati više puta da bi se shvatile sve poruke, koje su, možda, ostale negdje skrivene i koje na prvo gledanje nisu primjećene“, napominje  Petrović.
 
Gradsko pozorište je na budžetu grada, a za te potrebe biće izdvojeno više od 130.000 KM.  Sjedište će biti u Sokolskom domu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...

Dekan Ćeranić posjetio Gimnaziju “Filip Višnjić” u Bijeljini

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka prof. dr Predrag Ćeranić posjetio je 30. aprila Gimnaziju “Filip Višnjić” u Bijeljini i...

Na inovativan način korisnicima pružaju informacije: Srednjoškolci iz Milića OSMISLILI APLIKACIJU koja promoviše turističke potencijale njihovog kraja

Dva mlada programera, učenika Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" u Milićima, nagrađeni su na regionalnom takmičenju za informatičare u...

Oluja napravila haos u najmlađem gradu Srpske: Jako nevrijeme praćeno kišom, snažnim udarima vjetra i GRADOM ZAHVATILO PRNJAVOR

Jako nevrijeme praćeno kišom, snažnim udarima vjetra i gradom zahvatilo je pojedina područja u okolini Prnjavora. Za sada je...