U Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv gripa

Datum:

Share post:

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sutra počinje vakcinacija protiv gripa, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Instituta.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Srpske Јela Aćimović rekla je da će vakcinacija biti obavljana svakim radnim danom i subotom od 8.00 do 14.00 časova.

Ona je navela da će domovi zdravlja od sutra početi da preuzimaju vakcine, te je pozvala one koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da počnu javljati ovim zdravstvenim ustanovama.

Aćimovićeva je navela da je nabavljeno 20.000 doza vakcine protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a riječ je četvorovalentnoj vakcini proizvođača Sanofi.

Ona je dodala da je Institut obezbijedio i 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a cijena jedne doze je 28 KM.

TESTNA REKLAMA

– Dopremljeno je 10.000 doza, a ostatak očekujemo naredne sedmice – rekla je Aćimovićeva.

Ona je navela da su u poodmakloj fazi pripreme za početak vakcinacije protiv humanog papiloma virusa.

Prema njenim riječima, Institut je aplicirao i za obezbjeđivanje ažuriranih vakcina protiv virusa korona koje proizvode Moderna i Fajzer, a koje su prilagođene drugim sojevima korone kao što je omikron.

Ona očekuje da će ove vakcine uskoro biti dostupne i u Republici Srpskoj.

Načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir istakla je da je vakcinacija nakvažnija mjera prevencije zaraznih bolesti, pa tako i gripa.

Ona je naglasila da u hladnim zmskim mjesecima treba izbjegavati prisustvo velikim skupovima, posebno hronični bolesnici i starije osobe.

– Veoma je važno provjetravanje prostorija, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, te da ukoliko smo bolesni ne idemo u posejeu rodbini i prijateljima – rekla je Vukmirova.

Ona kaže da se krajem decembra i početkom januara očekuje porast broja oboljelih od gripa, kada influenca počinje da cirkuliše na ovom prostoru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...